Gito Yaylası Rehberi

GİTO YAYLASI: Bulutların Ülkesi (detaylı)

Gito başun dumanli
Bir kaydem var efkarli
Soyleyun yaylalara
Versunler nazli yari

Kaçkar Dağlarının eteğindeki , bakir denebilecek kadar el değmemiş olmasıyla ziyaretçilerini yeşile ve sise doyuran güzide yayladır Gito. Olağanüstü bitkilerin bulunduğu, büyüleyici güzelliğiyle  eşsiz olan yağmurun bir başka yağdığı bir doğa harikasıdır Kaçkarlar. Dağlarında en gözde kıvrımlanmaların göründüğü, yeşiliyle, bulutuyla, insanıyla ,  müziğiyle masalsı, büyüleyici bir yerdir Karadeniz. Bu yazıda Kaçkar yaylaları blog serisine Gito yaylası ile devam ediyorum.

Gito Yaylası Manzarası

Kaçkar Dağları’nın Fırtına vadisi bölgesinde yolumu kaybettikten sonra önceki blog yazılarında okuduğunuz üzere bölgenin en güzel ve özel yaylalarını yürüyerek gezdim. Şimdi sıra bulutların ülkesi diye bilinen ve sürekli yağmuru, sisi eksik olmayan Gito yaylasındadır. Buraya gelişim de epey zor olmuştu. Çamlıhemşin’den otostopla son 10 km’lik yol ayrımına kadar rahat ulaşmıştım ama sonrası orman içi ve sürekli yokuş yukarı olduğu için sırtımdaki çantayla yürümek çok zordu. Aslında beni korkutan orman içi yolu tek başıma yürümekti. Hatta beni yol ayrımına kadar getiren yaylacılar ”Gidemezsin. Yol tehlikeli! Yaban hayvanı var. Ayı var. Dikkat et” diye uyarmışlardı. Deli cesareti ile 3 saat sonunda yürüyerek gün batımına yakın Gito yaylasına ulaştığımda yağmur bastırdı. Ben de çadır kuracak yer ararken yaylanın üstündeki Hasan amcanın dinlenme yerini buldum. Hasan amca beni görünce hemen sobayı yaktı, yiyecek ikram etti ve başladık gece yarısına kadar sohbet etmeye. Gito yaylasında evi var ve buraya gelenlere çay/kahve, yemek hizmeti vermek için çadır kurmuş. Yaylaya gelen bütün kampçılara yardım ediyor, kendi yerinde çadır kurmaya izin veriyordu. Böylelikle bu yolculuğumda da yüreği güzel, kendi güzel insanla tanışmış oldum.

Gito Yaylası Nerede?

Gito yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 2070 metre  rakımlı eşsiz güzellikteki yaylalardan biridir. İlçe merkezine 31 km uzaklıktadır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçe merkezinden Çat Köyüne  giden yol üzerinde yer alan Meydanköy’ünü geçtikten sonra, sağdaki yolu (“Gito Yaylası 10 km” tabelasını göreceksiniz) takip edilerek yaylaya ulaşılabilirsiniz. Benden uyarması tabelayı görüp sağa saptıktan sonraki son 10 km toprak yol olmakla birlikte çıkması zordur ve yaklaşık 1 saat sürer. Ama aynı zamanda tepeye çıkarken şahit olacağınız muhteşem güzellikteki manzara bütün meşakkate değer. Gito yaylasının ismi ”Kıto” kelimesinden türemiş olup kıt orası anlamına gelmektedir. Çünkü eskiden yaylanın etrafında hiç su kaynağı yokmuş. Yaylayı 12 köy paylaşıyor olmasına rağmen Gito’da sadece 50 hane bulunmaktadır. Çayeli ilçesinden Venekdere ve Milos köyleri, Hemşin ilçesinden Kantarlı, Zua, Haçapit köylerinden gelenler bu cennet parçasının sakinleridir. Yaylada az da olsa hala hayvancılık yapan haneler vardır.

Gito Yaylası Drone Çekimi

Yaylaya Ne Zaman Gidilmeli?

Kaçkar yaylalarını gezebileceğiniz en uygun mevsim yaz mevsimidir. Rakım yüksek olduğundan dolayı hava ancak bu aylarda ısınmaya başlıyor yaylada. Gito yolları kasım-şubat ayları arası karlı hava şartlarından dolayı kapalıdır. Aynı zamanda konaklama işletmeleri de mevsimsel çalıştığı için bu aylarda kapalı oluyor. Ben size ağustos ayının son haftalarında gitmenizi öneririm. Huzur istiyorsanız, yaylaya haziran ayının başında ve eylül ayının son haftasında gitmelisiniz. Ama gitmeden önce mutlaka doktorunuzun tavsiyelerini göz önünde bulundurup ve yayladaki hava durumuna göre kıyafetler aldığınızdan emin olun. Geceleri yüksek rakımdan dolayı hava buz gibi oluyor.

Gito Yaylasına Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Gito yaylasına toplu taşıma yoktur, kendi aracınızla ulaşımınızı sağlamanız gerekiyor. 4 x 4 arabayla veya yaya yürüyerek gidebilirsiniz. Normal binek araçlarla yaylaya çok zordur. Kendinize güveniyorsanız ve denemek istiyorsanız yol açık. Bu bölgeyi gezecekseniz Trabzon havalimanından veya Rize’den  4×4 araç kiralamak en mantıklı olanıdır. Aracınızla yukarıdaki yol tarifini takip ederek yaylaya gidebilirsiniz. Eğer yayladaki dağ evlerinde konaklayacaksanız da belirli bir ücret karşılığında Çamlıhemşin ilçesinden sizi almayı rica ederek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Yürüyerek yaylaya çıkmak isterseniz de, bilin ki bu çok zor olacaktır ve ortalama 3-4 saat sürecektir. Sürekli yokuş yukarı, sırtınızdaki çanta ile yürümek için kondisyonlu olmanız lazım. Tabi ki otostop ile son 10 km’lik yol ayırımından çok rahat gelebilirsiniz, yaylaya giden çoğu araç sizi alır. Bisiklet için yol uygun değildir ve sürekli yokuş yukarı tırmandığınız için ayrı bir yük, eziyet olur. Bisiklet ile gitmenizi tavsiye etmiyorum.

Gito Yaylası Kış Manzarası

Yayla Ve Çevresinde Neler Yapılabilir?

1) Doğa Yürüyüşü Yapabilirsiniz:

Gito yaylasında etrafındaki yüksek tepelere çıkarak Kaçkar Dağları manzarasını seyredebilirsiniz. İsterseniz Gito’nun 6 km güneyindeki Badara yaylasına orman içi yoldan kuş sesleri eşliğinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. İsterseniz Gito yaylasından 12 km uzaklıktaki Ambarlı yaylasına ulaşarak yayanın 4 km üstündeki Kuzu Gölleri ve Balıklı Göllerine yürüyebilirsiniz. Tabi ki o göllere kadar çıktıktan sonra yüzmeden de dönülmez değil mi?!

2) Yakındaki Yaylaları Ziyaret Edebilirsiniz:

Gito yaylasına en yakın diğer bir yayla Badara yaylasıdır. Aracınızla veya yürüyerek de ulaşabileceğiz (6 km uzaklıkta) bir konuda olduğu için mutlaka görülmesi gereken sessiz sakin, küçük tatlı bir yayladır. Pek turistik olmayan ve bakir bir yer görmek istiyorsanız da size Ambarlı yaylasını önerebilirim. Yukarı bahsettiğim gibi eğer yaylaya giderseniz buzul göllerine de yürüyerek gidebilirsiniz. Göller dağ yamaçlarında olduğu için araçla ulaşım yoktur. Ayrıca özel aracınız yoksa bölgede düzenlenen butik turlara katılarak Gito yaylasını ve Badara Yaylası, Şimşir Ormanları, tarihi Zilkale, dizilere ve reklam çekimlerine ev sahipliği yapmış Şenyuva Köyü (Çinçiva), Fırtına Vadisi, Çat Vadisi,  Palovit Şelalesini gezebilirsiniz. Butik turların günlük ortalama 80-100 tl arasıdır.

3) Gün Batımını İzleyebilirsiniz:

Gito yaylasında yüksek bir tepede gün batımını izlemek de apayrı muazzam bir deneyimdir. Özellikle, sis alçaldığında ve dağa çöktüğünde bulut denizi oluşuyor. Bir tarafta Kaçkar Dağları’nı tüm heybetiyle görürken öteki tepede ise gün batımında oluşan renk şölenine şahitlik etmenin hazzı bam başkadır. Bunu hayal etmek bile insanı iyi hissettiriyor değil mi?

4) Kamp Yapabilirsiniz:

Yaylada Çadırda konaklama gibisi var mıdır? Gito yaylasında evlerin olduğu tepenin dışında yayla halkını rahatsız etmeden, hayvanların otladığı meralardan uzakta olması şartıyla düzlüklerde çadır kurup kamp yapabilirsiniz. Yaylanın girişinde umumi tuvalet bulunmaktadır ve yine yukarıdaki yaylaya giderken yol üzerinde sağ tarafta temiz su için çeşme bile mevcuttur. Bir kampçı daha ne ister ki? Ama daha güvenli ve düzenli bir yer tercih ediyorsanız şiddetle yayladaki tek kamping işletmesi olan Gito Kamping’i size öneririm. Çat vadisini ve yaylayı gören yüksek bir düzlükte olan bu kamp alanında yemek servisi,  çeşme ve tuvalet var. Çadır kiralama imkanı yoktur. Kamp ekipmanlarınızı yanınızda götürmelisiniz. Ayrıca işletmenin salıncağı ile gökyüzüne uçabilirsiniz. Akşamları da ateş başında eğer denk getirebilirseniz gök yüzünün sunduğu görsel şölen olan Perseid Meteor Yağmurlarını izleyebilir ve dilek tutabilirsiniz. Kim bilir belki bu yükseklikte tutulan dilekleriniz bir gün gerçek olur. 

Gito Kamping instagram sayfası için buraya tıklayınız.

Gito Yaylasında Göğe Salıncak Kurmuşlar

5) Karadeniz Mutfağındaki Lezzetleri Tadabilirsiniz:

Karadeniz’e gelip de yemeklerini tatmadan gitmek de olmaz sanırım. Yaylada yapılan kahvaltının tadı bir başka olur. Masada doğal tereyağı, bal, kaymak, karadeniz çayı, lor peyniri, mısır ekmeği ve muhlama eksik olmaz. Yürüyüşten sonra da binbir çeşit otlarla hazırlanan yemekler çeşitleri olarak lahana, çohala, husli çorbaları, karalahana ve pazı dolması, turşular ve kavurma seçeneklerini tercih ederek enerjinizi tekrardan depolayabilirsiniz. Fırın da sütlaç da yöresel tatlılardandır.

6) Yaylada Vakit Geçirebilirsiniz:

Ben doğa kafa dinlemeye geldim diyorsanız da yaylayı üstten gören tepeye çıkarak, harika manzara karşısında kahvenizi/çayınızı yudumlayabilir ve kitabınızı okuyabilirsiniz. Çimlere uzanarak gökyüzünü ve Kaçkar Dağları’nı ve Çat vadisini izleyebilir ve hayallere dalabilirsiniz. Daha sonra da evlerin olduğu yere inerek dağ evlerinin bahçesindeki salıncakta sonsuzluğa karşı sallanabilirsiniz. Yaylanın ormanlık alanını dolduran bulutlar eşliğinde güne günaydın diyerek bu doğaüstü manzara karşısında unutulmayacak bir  kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca yayla halkı ile muhabbet ederek Gito ile ilgili daha fazla bilgi edinebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Tabi ki harika manzaraları fotoğraflayıp yaşadığınız anları ölümsüzleştirmeyi unutmayın.

YAKLAŞAN ETKİNLİKLERİMİZ

Daha fazla bilgi için tıklayınız

Karadeniz turuna hemen kayıt ol!
Karadeniz Turu, Ağustos 2020

Gito’da Konaklama İmkanı Var mı?

Gito yaylasında sadece yayla evi konaklaması bulunmaktadır. Konaklama şekli tamamen ev konaklaması şeklindedir. Gito’da bu konuda alternatifler vardır. Hangi yayla evinde kalırsanız kalın unutmamanız gereken orası otel değildir ve siz o evlerde misafirsiniz. Bu pansiyonlarda konaklamak istiyorsanız en az 1 hafta öncesinden arayarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yayladaki pansiyonlarda konaklayacaksanız belirli bir ücret karşılığında Çamlıhemşin ilçesinden sizi almanızı rica ederek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Konaklama Alternatifleri:

1) Gito Bungalov (instagram)

2) Gito Konak (instagram)

3) Gito Cabin (instagram)

4) Gito Dağ Evi (instagram)

5) Kalif Dağ Evi (instagram)

6) Kaçkar Dağ Evi (instagram)

7) Vartevor Dağ Evi (instagram)

8) Koçira Pansiyon (instagram)

9) Hozboncuk Dağ Evi (instagram)

Gito Yaylasında Bungalov Konaklama İmkanı

Yaylada Yiyecek-İçecek Alabileceğimiz İşletme Var mı?

Doğal güzellikleriyle popüler olan Gito yaylası son yıllarda doğaseverlerin ilgi duyduğu bir yer haline gelmiştir. Bu nedenle yaylanın olduğu bölgede işletme yerleri de kurulmuştur. Fakat Gito’da yiyecek-içecek alabileceğiniz market veya bakkal bulunmamaktadır. Eğer kamp yapacaksanız yeme-içme ihtiyaçlarınızı Çamlıhemşin’deki marketlerden temin edebilirsiniz. Eğer yaylaya kadar gelmişken yayla mutfağını deneyeyim derseniz yukarıda bahsettiğim dağ evi/pansiyon olan işletmeler kahvaltı, öğle ve akşam yemeği hizmeti de veriyor. 

Gito Yaylasında Yöresel Kahvaltı

YenidenYollara Tavsiyeleri

  • Öncelikle, yaylanın belediyesi YOKTUR. O yüzden LÜTFEN çöpünüzü yaylada bırakmayın, arabanızla şehire getirip, çöp konteynırlarına atın;
  • Size ulaşamayınca, endişelenmemesi için yaylaya çıkmadan önce yakınlarınıza arayıp haber verin lütfen!;
  • Yaz olmasına rağmen akşamları hava çok soğuk olabilir, ona göre yanınıza kıyafet alın;
  • Bir anda bardaktan boşalırcasına yağmur yağabilir, yağmurluklarınızı unutmayın;
  • Sisli havalarda yürüyüşe çıkmayın, kaybolma ihtimaliniz çok yüksek;
  • Sisli havalarda kaybolursanız, ineklerin evlerine dönmesini bekleyin, onlarla yolu bulmanız garantidir;
  • Her türlü acil duruma karşı yanınızda ufak bir sağlık çantası bulundurun;
  • Yayla güneşi yakıcıdır, kreminizi yanınızdan eksik etmeyin;
  • Diğer yaylalara yürümek isterseniz, yanınızda mutlaka yeterli yiyecek bulundurun;
  • Kamp yaparken yayla halkını rahatsız etmeyiniz;
  • Yayla evlerinin arasında dolanırken eğer size birisi çay davetinde bulunursa kesinlikle geri çevirmeyin;
  • Yayladaki halkın muhabbeti, sohbeti çok iyi olur;
  • Yaylada mutlaka mıhlama (muhlama, kuymak) deneyin, zira o lezzet şehirde yoktur;
  • Doyasıya türkü söyleyin, horon tepin, yağmurla dans edin, gün batımlarını izleyin;
  • Çıplak ayak yeşil çimenlerde dolaşın, çam ağaçlarının kokusunu içinize çekin, kelebekleri kovalayın;
  • Gito yaylasından Pokut, Sal, Badara, Çat yaylalarını görebilirsiniz;
  • Kuş seslerine uyuyun ve bol bol hayal kurun;
  • Yaylada ücretli/ücretsiz lavabo var;
  • Yaylada Turkcell ve Vodafone çekiyor (4.5 G baz istasyonu var);
  • Yaylada elektrik var;
  • Hiç yatacak yer bulamadığınızı varsayalım, yayladaki her hangi bir evin kapısını çalabilirsiniz (bu da benden kıyık olsun);
  • Gito’ya gelmişken Badara yaylasına mutlaka uğrayın;
  • Tekrar yazıyorum, çöpünüzü yaylada bırakmayın, lütfen!

Bu türkü sizi Gito’ya götürsün!

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!