İş Dünyasında 2019 Trendleri

Bilgi her zaman güçlü bir silahtır. Fakat bilgiyi yönetmek artık daha da önemli hale gelecek.

Önümüzdeki 10 yılda 1 milyar yeni tüketici grubu geliyor. Bu durumda hızla artan tüketim alışkanlıklarımız değişiyor ve sadece yaşlanan dünya nüfusunun değil de genç ve isteklerini tahmin edemeyeceğimiz kadar büyük bir grubun iş dünyasındaki etkileri de büyük önem arz ediyor.

Aynı zamanda global dünya büyük bir krize hızla sürüklenmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yeni sosyo-ekonomik sınıfın oluşacağını da hepimiz biliyoruz. Bu grup üyelerinin ortak özellikleri üniversite mezunu olmaları ve işsiz, umutsuz ve çıkış yolu bekleyen bireylerden oluşmasıdır. Peki bu halde şirketler nasıl ayakta kalacak? Asıl önemli soru:  Şirketler kimleri işe alacak? Yöneticiler kimlerle çalışmak isteyecek? Çalışanları nasıl yönetecekler? Bu soruların cevapları net olmamakla birlikte, “İçgüdüsel Yönetim” modelinin artık çöktüğü ve yeni yönetim anlayışının doğması ve teknoloji ile barışmış yöneticilerin ortaya koyduğu vizyonerlik ön plan olacaktır. 2019 yılında iş dünyasındaki trendleri yakalayan Liderler(Yöneticiler) kurumlarının ve şirketlerinin ayakta kalmasını sağlayabilirler ve oyunda karlı olmakla birlikte oyunu mükemmel performans sağlayarak yönetebileceklerini düşünüyorum.

Aynı Yöne Kürek Çekmek

Kullandığımız ulaşım aracının boyutu ve kapasitesi şirketimizin büyüklüğü ölçüsündedir. Kimi şirketler gemi veya tekneyle, kimileri de kayıkla amacına ulaşmak için kürek çekiyor. Yöneticilerle çalışanlar arasında bir bağ olmalıdır. Etkili ve sağlıklı iletişim bağlarını oluşturmak için yöneticiler çalıştıkları personelleri anlamak zorundalar. Ben bir kayıkta kürek çekerken benim yöneticim de, birlikte çalıştığım ofis arkadaşlarım da aynı yöne kürek çekmelidir. Aynı yöne kürek çekmeyen şirketler yıllar sonra bunun farkında oluyorlar. Bu süreç kürek çeken herkesi çok yoruyor ve yolun sonunda ayrılıkla karşı karşıya kalınıyor. Yorgun, umutsuz, motivasyonu olmayan insanlardan verimlilik, üretkenlik bekleyemezsiniz.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim:
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV

Bilimsel Yönetim Çağı

Yazının başında da vurguladığım gibi, İçgüdüsel Yönetim biçimi tarihe karışıyor. Yöneticilik deneyiminden çok bilimsel yönetme becerisi ön plana çıkıyor. Üst düzey yöneticilerinin “Sen doğmadan önce ben yöneticilik yapıyorum” dediği Y & Z kuşağını da 20 sene önce yönettiği insanlar (X kuşağı) gibi yönetmeye kalkan kendilerince deneyimlerine dayanan stratejileri maalesef yeni genç bireylerde işe yaramıyor. Liderlerin artık multidisipliner olması, insan doğasını ve çağın getirdiği ruhu yakalaması lazım. Aynı zamanda daha büyük ve karmaşık şirketleri yürütmek ve yönetebilmek için yeni araçlara ihtiyaç duyuluyor. Bu yöneticilerin gelişmiş teknoloji ve istatistiksel kontrol araçları kullanmasını bilmesi şart.

Şirket İçi Mentörlük Sistemleri

Şirketler yetenekli çalışanlar için savaşacak dersem abartmış olur muyum acaba? Eğer durum böyle olmasaydı şirket içi kariyer gelişim platformları, akademileri, seminer ve eğitim sistemleri için neden şirket bütçesinden milyonlarca para harcanıyor? Yöneticiler kalifiye çalışanlar istiyor ve bunun için yatırım yapıyorlar. Yetenek yönetimi ve yedekleme bir şirketin devamlılığı için olmazsa olmaz konulardan biridir. Verim alamadığı, yaptığı işe karşı algısının düşük olduğu elemanları işten çıkarıp, yeni ve becerikli kişileri aramaktansa, ellerinde var olan potansiyeli artırmak ve ofisteki çalışanların gelişimini sağlamak daha kolaydır. En azında belli bir süre sizinle çalışan ve kurum kültürü ve alışkanlıklarını bilen insanlara yatırım yapmalısınız. Bunun en basit yolu da “Şirket İçi Mentörlük Sisteminizi” kurmak ve devam ettirmektir. 

Kadınların Liderliği

Kabul etmemiz gereken önemli bir konu da kadınların liderlik pozisyonlarıdır. Şirketler kadınların da yönetimde aktif rol oynayabildiği görevler üstlenmesi gerektiğini çok iyi anlaması gerekiyor. Asistanlık, sekreterlik, yardımcılık, danışmanlık değil de başkanlık, liderlik, yöneticilik pozisyonlarında da kadınların başarılı olduğunu bugün tarihte yaşadığımız tecrübelere binaen hepimiz çok iyi biliyoruz. Sert hiyerarşik yapıların olduğu kurumlarda kadınların sesinin yüksek çıkması zor olabilir, biraz yatay çizgide düşünülmeli ve onlara da eşit fırsatlar sunulmalıdır.

Yapay Zeka Düşman Değil, Dosttur 

Teknoloji artık hayatımızın önemli bir parçası olduğu kadar şirketlerin de en önemli aracı haline geldi diyebiliriz. Algoritmik verileri toplayıp, işleyip, yorumlayabilmek ve bundan kazanç elde etmek artık mümkün olduğu gibi yapay zeka şirketlere hem zaman kazandırıyor hem de stratejilerini belirlemekte hayati rol oynuyor. Teknolojiden korkmaktansa nasıl etkili kullanılacağını konuşmak ve kurumlara entegre etmek bu yılın en çok tartışılacağı konulara arasında trend konumda olacağını düşünüyorum.

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!