Keyifli Kış Kampı İçin 5 İpucu

Kış mevsiminde kamp yapmak çok güzeldir. Kış kampı huzurdur, sessizliktir. Çünkü, kışın sinekler, böcekler sizi rahatsız etmez, yabani hayvanların bir çoğu kış uykusuna yatar, kamp alanında sizden başka kimse olmaz. Böylelikle siz güvenli ve sakin bir kampın tadını çıkarabilirsiniz. Fakat, kış kampı şartları düşük sıcaklık nedeniyle diğer mevsimlerde yaptığınız kamplardan farklıdır. Kullandığınız ekipmanlar ve teknikler de tabi ki farklıdır. Maddi ve fiziksel olarak kış kampına hazırlıklı olmak şarttır.  Unutmayın gerekli ekipmanınız ve bilginiz yoksa kampınız zehir olabilir. Ben de bu yazımda size faydalı olabilecek çok önemli ipuçları derledim. 

 


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim:
? Facebook: @yenidenyollara
 Instagram: @yenidenyollara
 Youtube: @YenidenYollara TV


İlk önce Pürenli Yaylasında Aralık ayında yaptığım kış kampını izlemek için tıklayınız!

1-Çadırınızı Kurduğunuz Yeri Dikkatli Seçin!

Karda kamp alanı seçerken çadır ve mutfak yerinizi iyi belirleyin. Çadır zemini mümkün olduğunca düz alan olmalı, engebeli çukur bölgelerden uzak durun. Rüzgarın çadırı devirebileceği ve çadırın şeklini bozabileceği tepelerden ve açık alanlardan kaçının. Göl kıyıları, dere kenarları gibi en soğuk havanın olduğu alçak alanlarda, çığ tehlikesi olan bölgelerde kurmayın. Sabah güneşi alacak şekilde konumlandırmaya çalışın. Ağaçların altına kamp yapmak ne kadar hoşumuza gitse de bir o kadar da riskli olabilir. Dalların üzerinde biriken karın ağırlığı ile çürük ağaç dalları kırılabilir ve çadırınızın üzerine devrilebilir. Esen rüzgardan korunmak için çadırınızla rüzgar arasında 90 derecelik açı oluşturun. Çadırın iplerini iyice gerdirip, büyük sağlam kazıklarla sabitleyin. Rüzgar alan tarafına yalıtımı sağlamak için tarp kurun veya kar duvarı örün.

2-Kolay Ateş Yakma Tekniklerini Öğrenin!

Kamp ateşi yakmak bazı durumlarda hayati önem taşır. Ateş vahşi hayvanları ve böcekleri kamp alanınızdan uzak tutar, ısınmak için vücudunuzdaki değerli kalorileri harcamanızı engeller, botlarınızı ve kıyafetlerinizi kurutur ve ateşte yemek pişirebilirsiniz. Fakat kış mevsimlerinde ateş yakmak epey zor olabilir. Kampa gitmeden önce mutlaka yanınıza tutuşturucu jel yada atık yağı, çıra, temizlik eldiveni(iyi yanıyor), vs. gibi ateş yakmanızı kolaylaştıran malzemeler ve testere, balta alın. Kar yağdığından dolayı yerde kuru dal veya çalı çırpı bulamayabilirsiniz, ama kuru, çürük ağaç dalları sizin işinizi görür. Örneğin, ipin ucuna kanca bağlayıp, ağaca atarak dallarını kırabilirsiniz. Yeteri kadar odun topladıktan sonra karları kazıyıp, ateşi toprağın üstüne yakın. İhtiyaca göre bir çok çeşit ateş yakma tekniği vardır. Sizin için en kolay olanını öğrenin ve kış kamplarında uygulayın.

3-Isınma Planınızı İyi Yapın!

Çadırınız (en az 4 mevsim olmalı!), uyku tulumunuz (en az -18 derece olmalı!), kıyafetleriniz (kalın ve polar tercih edilmeli!) kaliteli olabilir. Bu temel kamp malzemeleri için binlerce para harcamış olabilirsiniz, ama kış kamplarında doğru tekniği kullanmazsanız yine de üşürsünüz. Her türlü olumsuz hava şartlarına hazır olmalısınız. O yüzden ısınma planınız iyi olmalı. Yerden gelen soğuktan korunmak için en altta askeri mat (kapalı hücreli, ıslandığında sayılmaz), sonra şişme mat, termal battaniye (hafif, küçükve ucuz) üstüne polar battaniye kullanın. Gece uyurken sırt çantasının içine ayaklarınızı sokarak ek koruma sağlayabilirsiniz. Cep sobaları çadırda ısınmak için iyi bir seçenektir. Bunlar 40-45°C dereceye kadar ısı üretirler ve yaklaşık 6 saat bu ısıyı korurlar. Yada su kaynatıp, bir pet şişeye doldurarak uyku tulumunun içine alabilirsiniz. Çadırın içinde küçük bir mum yakarak ısı derecesini 4ºC arttırabilirsiniz. Ancak mumun içerideki oksijeni de tükettiğini unutmayın. Bu arada çadırı da yakmayın. Soğuk geliyor diye çadırınızın havalandırmalarını sakın kapatmayın. Yoksa çadırın içinde ciddi bir nemlenme olur ve her şey ıslanır. Ama kulaklarınızı da kapatan bir şapka,boyunluk ve eldiven giyerseniz, ısı kaybınızı ciddi oranda azaltır. İnsan en çok boynundan ısı kaybeder. Eskiden en çok sıkıntı çektiğim bu konuda artık uzman oldum sayılır.



İstanbul için Hayal Kampı Vakti!
Ücretsiz Hayal Kampı Etkinliğimizin Detayları İçin Tıklayınız.

Belgrad Hayal Kampı 13, İstanbul


4-Size Enerji Verecek Besinler Tüketin!

Normal hayatınızda sağlığınıza dikkat ettiğiniz gibi, kampta da sağlığınıza, özellikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. Soğuk havada vücut ısısını dengede tutabilmek için daha çok enerji harcar ve tabi bununla beraber su da. Çok soğuk bir havada dinlenme halinde bile 5-7 litre su kaybedebilirsiniz. Bu nedenle sık sık su, sıcak içecekler ve enerjinizi korumak için karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketin. Yatmadan önce kafeinli içecekler içmeyin. Uyumanızı zorlaştırır ve soğuğu daha çok hissedersiniz.

5-Kamp Ekipmanlarınızı, Kıyafetlerinizi  VeCihazlarınızı Soğuktan Koruyun!

Kış kamplarında kullandığınız malzemeleri iyi seçin ve onları soğuktan koruyun. Yanınızda mutlaka Vazelin bulundurun. Vazelini çadır ya da tarp iplerinize sürerek, donmaya karşı koruyabilir ve düğümleri kolaylıkla çözebilirsiniz. Sıcak içecekler için termos kullanın. Termosunuz yoksa su şişelerini donmaya karşı korumak için bir çorabınızın içine koyun ve çorapla birlikte ayakkabınızın içine sokun. Ayakkabıyı da poşete koyup ağzını bağlayın. Diğer bir önerim de şişeleri baş aşağı koyun. Kamp mutfağı için temel metal malzemeler soğuk havalarda yediklerinizi hızlı soğutabilir, elinizde boş yere ısı kaybı yaratabilir. Bu sebeple tahta kaşık, çatal kullanın. Alternatif olarak plastik düşünülse de çok soğuklarda kolayca kırılabileceği unutulmamalı. Kibritlerin ıslanıp,nemlenip kullanılmaz hale gelmesini önlemek için yanıcı kısımlarına balmumu eritip izolasyon sağlayabilirsiniz. Yanınızda her zaman çakmak da bulundurmayı unutmayın. Polar, mont, rüzgarlık, uzun kollu, pantolon, çorap gibi kıyafetleri tulumun içine, ayak veya yan kısımlarına yerleştirebilirsiniz. Böylece tulumun içindeki boşluk azalır ve daha kolay ısınırsınız. Elektronik cihazlarınızın pillerini, bataryalarını soğuktan korumanın iyi yolu iç cebinizde veya uyku tulumunuzda muhafaza etmektir.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim:
? Facebook: @yenidenyollara
 Instagram: @yenidenyollara
 Youtube: @YenidenYollara TV


Kış kampında sizin kullandığınız malzemeleri ve uyguladığınız teknikleri yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz. Böylelikle herkes faydalanmış olur. 

BONUS: Kış Ekipmanlarınızı Yazın Satın Alın!

Kış kampı aynı zamanda gereksiz pahalı (Türkiye’de çok daha gereksiz) ve kaliteli ekipman anlamına gelir. Bir çok Outdoor veya Av mağazaları bir önceki kış sezonundan elinde kalan malzemeleri yaz aylarında çok düşük fiyatlarla satar. Kış kampı için kullanacağınız her şeyi yaz aylarında satın alın. Yazın malzeme satın alma fırsatını kaçıranlar ise farklı internet sitelerinden malzemeleri kiralama yoluna gidebilirler.

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

3 comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!