MISIR YEMEK REHBERİ: Ne Yenir?

Mısır’ın yaklaşık %90’ı çöl olmasına rağmen, ülkenin bir ucundan diğer ucuna kateden Nil Nehri ve oluşturduğu verimli Nil deltası tarıma çok elverişlidir. Çok eskilere dayanan ve zengin tarihi olan Mısır’ın tarih boyunca hep zengin bir yeme içme kültürü olmuştur. Antik Mısır’ın mezar ve tapınak duvarlarında işlenmiş günlük yaşamı anlatan duvar resimlerinde görülen gıdaların çoğu hala Mısır’da evlerde tüketilmektedir.

Antik Mısır’da Yemek Kültürü

Akdeniz ve Kızıldeniz kıyı şeridinde balık ve deniz mahsülleri, çölde bakliyatın yanı sıra kuzu, koyun gibi küçükbaş hayvanların eti, Nil nehri deltasında ise sebze ve meyvelerin yanı sıra pirinç yemeklerde en çok tüketilen malzemedir.

Ayrıca Mısır, farklı ülkelerden gelen ziyaretçileri sebebiyle her damak tadına uygun tatlar bulunabilecek dünya mutfaklarından seçenekler sunmaktadır. Lüks restoranlarda alıştığınız yemekleri yiyebileceğimiz gibi, sokakta çok ilginç lezzetleri veya çölde bedevi sofralarında yerel tatları deneyimleyebilirsiniz.


Beni Sosyal Medyada takip ederek, beğenerek, paylaşarak destek verebilirsiniz: 
? Facebook: @yenidenyollara
 Instagram: @yenidenyollara 
 Youtube: @YenidenYollara TV


Kahvaltı Kültürü

Genellikle Mısır’da ailelerin kahvaltı sofrasında ana yemek niteliğinde bir başlangıç süslemektedir: Fuul Mudammas. Günün en önemli öğününde bu yemeği yiyorlar. Fül Mudammas bakla, sarımsak, limon suyu ve kimyonla yapılan yemek. Kahvaltıda pide, haşlanmış yumurta, tahin, tereyağı ve pastırma ile ikram ediliyor.

Fül Mudammas | Mısır Yemeği

Öğle Yemeği Kültürü

Mısır’lılar ana yemek niteliğinde öğle yemeğini biraz geç yiyorlar. Öğle yemeğinde yazın havanın aşırı sıcak olmasından dolayı  sebze ve meyve ağırlıklı beslenirler. Ne de olsa sebze ve meyve Mısır’da çok fazla yetişiyor ve ucuzdur. Kış mevsiminde ise başlangıç olarak çorba, salata veya sebzeden sonra, tavuk veya kuzu eti, pilav ile devam eder, meyve ile biter. Yemeklerde aromalı ot ve baharat çeşitleri çok yaygın kullanılmaktadır. Öğle yemeği genelde 13.00-15.00 arasında yeniliyor.

Mısır Yemekleri

Akşam Yemeği Kültürü

Akşam yemeğini hafif yemeklerle yada atıştırmalıklarla geçiştiren Mısır’lılar genelde dışarıda yemeyi tercih ediyorlar. Şehirlerde lüks restoranların yanı sıra sokak yemekleri ve fast food, pizza çeşitleri çok tüketiliyor.


Antik Mısır-Afrika | HAYAL ROTASI Etkinliği Nedir?

Kısacası, hepimiz toplanıp Mısır’a, yani Afrika’ya gidiyoruz. 15 gün boyunca gezeceğiz. Bazen Antik ve Mistik Mısır’ı keşfedeceğiz, bazen de Kızıldeniz’de balıklarla birlikte yüzeceğiz. Yol boyunca efsane manzaraları izleyeceğiz. Ve bol bol eğleneceğiz. Sen DA Gel!

Etkinlik Detayları İçin Tıklayınız! 

Hayal Rotası-Mısır Turu

Mısır Mutfağı

Koşeri Mısır’ın neredeyse ulusal yemeği konumundadır. Şehirlerde her köşe başında küçük Koşeri büfelerine rastlayabilirsiniz. Makarna, yeşil mercimek, pirinç ve nohudun ayrı ayrı pişirilerek üst üste konulması ile yapılıyor. Kızartılmış ince kıyılmış soğan ilave edildikten sonra isteğe göre domates veya acı biber sosu karıştırılarak servis ediliyor.

Koşeri | Mısır Yemeği

Fuul – Sabah akşam yenebilen geleneksel bir yemektir. Domates ve bol baharatla pişirilen bezelye yemeği. Yağ, sebze, baharat, maydanoz ve üzerine taze limon suyu gezdirilen kızartılmış bezelye lapası, genellikle ekmek ile birlikte yenir.

Ful | Mısır Yemeği

Torli – Türk mutfağındaki türlü ile hemen hemen aynıdır. Karışık sebzeler ile domates sosunda pişiriliyor.

Torli | Mısır Yemeği

Melukya – Mısır’da çorba açısından hiç bir sıkıntınız olmayacak çünkü çoğu restoranda mercimek çorbası var. Ayrıca balık çorbası ve Mısır’ın diğer bir yöresel çorbası Melukya Çorba da  çok meşhur. Et ve sebzeyle hazırlanıyor ve üzerinde baharatla servis edilir.

Falafel Nohut ezmesi ile maydanoz, soğan, sarımsak ve bir kaç baharatın karışımı ile yağda kızartılarak, ekmek arası yada üzerine yoğurt ve salça ilave edilerek servis ediliyor. Benim en sevdiğim yöresel Orta Doğu yemeğidir.

Falefel | Mısır Yemeği

Mezeler – Mısır da bir Orta Doğu ülkesi olduğu için burada da mezeleri çok meşhur. İşte yemek öncesi servis edilen mezeler: çeşit çeşit yöresel peynirler, salatalar, Mısır’a özgü Mukallal (sebze turşusu) ve  çoğu gurme gezginlerin sevdiği Humus (nohut ezmesi) ekmekle birlikte ikram edilir.

Et Yemekleri – Mısır’da Şavarma (döner) ve şiş kebap her yerde bulunabiliyor. Izgara tavuk ve kızartılmış tavuk çeşitleri de yaygın.  Kaz veya ördek eti az, güvercin ve bıldırcın etleri daha çok tüketiliyor. Bunlar genellikle içleri pirinçle doldurularak pişiriliyor ve servis yapılıyor.

Mısır Et Yemekleri

Balık ve Deniz Ürünleri  Mısır mutfağında karagöz, tekir, kefal ve levrek başta olmak üzere, pek çok çeşit Akdeniz ve Kızıldeniz balığı bulmak mümkün. Ancak balık yemekleri, et yemeklerinden daha pahalı. Büyük ve taze Akdeniz karidesi, Kızıldeniz ıstakozu, kalamar ve mürekkep balığını deneyebilirsiniz. Balık genellikle ızgarada pişirilerek limon dilimleriyle servis ediliyor.

Mısır Deniz Ürünleri Yemekleri

Tatlılar

Mısır mutfağı Osmanlı kültürünün etkisi altında kalmasıyla birlikte Türkiye’de yediğimiz bir çok tatlıyı Mısır restoranların menüsünde bulmak mümkündür. Bunlardan bazıları: Tereyağlı hamurla açılan, ince yufkaların arasına fıstık, ceviz ve bal konularak yapılan Baklava. Oldukça yaygın tüketilen, pirinç ve sütten yapılan Muhallebi. Ayrıca kadayıf ve künefe arasında bir tadı olan, içine peynir de konan şerbetli tatlıları var.

Um-Ali Tatlısı – Ali’nin annesi anlamına gelen bu tatlı Mısır’a özgü en sevilen yöresel lezzetlerden biridir. Bir çeşit sütlü ekmek tatlısı olup, içine ekmek ve manda sütü ile beraber, vanilya, kuru üzüm, badem, fıstık, çam fıstığı, isteğe göre hindistan cevizi konuluyor. Bu tatlının çok ilginç hikayesi de var, merak edenler araştırıp öğrenebilirler.

Um-Ali Tatlısı | Mısır Mutfağı

Basbousa – İrmikten yapılan bu tatlı hindistan cevizi ile tatlandırılıyor ve üzerine badem serpiştirilerek servis ediliyor. Revaniye benzer bir tadı var.

Basbousa Tatlısı | Mısır Mutfağı

İçecekler

Sıcak İçecekler – Mısır’da her zaman ve her yerde çay bulunur. Çay gün boyu her yerde içiliyor. Hatta alışveriş yaparken pazarlarda bile ikram edilir. Çayın yanında bazen taze nane yaprağı bulunur. Mısır’da diğer olmazsa olmaz içeceklerden biri de kahvedir.  Farklı aromalarda tatlandırılan kahveler vardır. Bunlardan en ünlüsü enfes tadı olun kakuleli kahve. Ayrıca şeker kamışı suyunu da denemenizi tavsiye ederim.

Soğuk İçecekler – Mısır sıcak ülke olduğu için su fazlasıyla tüketiliyor. Musluk suyu pek temiz sayılmaz, içmemekte fayda var. Bazı şişelenmiş suları markaları: Delta, Siva ve Safi . Ayrıca her köşe başında Türkiye’de çiğ köfte olduğu gibi Mısır’da da VitaminShoplar var. Taze sıkılmış meyve suyu içebilirsiniz. Guava meyve suyunu içmenizi tavsiye ederim. Serinlemek isteyenler için bir de Gülhatmi bitkisinden yapılan tatlı içecek Karkade vardır. Bazen Karkade sıcak olarak da servis ediliyor.

Karkade | Mısır Mutfağı

Alkollü İçecekler – Mısır müslüman ülkesi olmasına rağmen alkollü içki satışı yasaldır. Şarap kültürünün Antik Mısır’dan bugüne kadar devam ettiğini biliyor muydunuz? Yerli şaraplardan Ömer Hayam ve Obelisque Rouge kırmızı şarap markalarıdır. Blanc d’Alexandrie ve Cru des Prolemees ise ünlü beyaz şarap markalarıdır. Bir de yaklaşık yüz yıldır üretilen Stella birası çok meşhurdur. Eğer daha sert bir şeyler içmek isterseniz anasonlu içki olan Zibibi’yi deneyebilirsiniz.

Peki, Mısır Hijyen Sınavından Kaç Puan Alır?

Eğer Mısır Hijyen sınavına tabi tutulsaydı, bana göre, sıfır alır sınıfta kalırdı. Neden mi? Çünkü ülkede ”Hijyen” diye bir kavram yok sanırım. Mısır’da kaldığım 1 ay boyunca 6 şehir gezdim. Kuzeyden güneye, doğudan batıya çok farklı deneyimler edindim, ilginç olaylara tanık oldum. Bazen çöpümü atacak çöp kutusu bile bulamadım. Konaklama tesisleri, restoran ve lokantaları da pek temiz sayılmaz. O yüzden gitmeden önce iyice araştırmakta fayda var. Özellikle otel rezervasyon sitelerinde yazılan yorumları dikkate alınız derim.


Beni Sosyal Medyada takip ederek, beğenerek, paylaşarak destek verebilirsiniz: 
? Facebook: @yenidenyollara
 Instagram: @yenidenyollara 
 Youtube: @YenidenYollara TV


YenidenYollara Tavsiyeleri

  • Mısır Mutfağı çok zengin olmakla beraber yemek fiyatları çok ucuz;
  • Hijyen konusunda problemleri olanların yemek yiyecekleri yere dikkat etmelerini öneririm;
  • Yemekleri damak tadınıza uymazsa, her yerde KFC, Burger King, Mc Donalds var;
  • Pizzada sınır yok, çok ilginç lezzetler karşınıza çıkabilir (Hawaii Pizzası-ismi çok havalı);
  • Vejetaryen olanlar sebze ve meyvenin bol olduğu ülkeye gidiyorsunuz unutmayın;
  • Mısır’ın ünlü yemeklerinden Falafel ve Koşeri vejetaryenlerin deneyebilecekleri yöresel lezzetlerdendir;
  • Yemekler bol baharat ve aromalı otlar içerir;
  • Ara yemekler ve garnitürler soğuk servis edilir;
  • Mezeleri bir başkadır Mısır’ın;
  • Özellikle Antakya’lı değilseniz ve ”humus” denemediyseniz, kesinlikle tadına bakmalısınız;
  • Ben sabah-akşam falafel yiyebilirim. Siz de listenize not edin, gidince tadına bakın;
  • Bu zamana kadar ”Koşeri” yemeden Mısır’dan dönen olmadı sanırım;
  • Güvercin etini yemenizi tavsiye ederim;
  • Kızıldeniz kıyısında çok ucuza balık ve deniz ürünleri yiyebilirsiniz;
  • Hurmaları bildiğiniz kurutulmuş hurmalar gibi değildir, tadı da harika;
  • Tatlıları çok ama çok şekerlidir;
  • Mısır’a gitmişken bedevi çadırına konuk olup, çölde yıldızların altında bedevi çayını yudumlamadan da dönmeyin;
  • Taze sıkılmış Guava meyse suyunu içmeyi ihmal etmeyin;
  • Kahve severler sevinin, her yerde kahve bulabilirsiniz. Hatta aniden karşınıza çıkabilir; (Ayı hiç çıkmaz, ülke çöl!)
  • Gittiğiniz her yerde ”Sişa?” diye sorarlar, ”Nargile” demektir. Zira Mısır’da çok yaygın;
  • Kahire’de akşam Piramitlere bakarken, Hurghada’da gün batımını izlerken nargile keyfi yapabilirsiniz;
  • Son olarak tekrar vurguluyorum! Hijyene Dikkat!!!

Dipnot: Sizin de Mısır deneyimlerinizi merak ediyorum. Eğer gittiyseniz yorum olarak benimle paylaşabilirsiniz. Daha yeni gidecekseniz de geldiğinizde paylaşmayı unutmayın. Paylaşmak mutluluktur. En azından serotonin ve endorfin salgılatıyor! 🙂 Kendinize ve Doğaya iyi bakın! 

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

2 comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • 08 Aralık 2017 Günü Sarm el-şeh den başlayarak Kahire ve İskenderiye olmak üzere MISIR gezimize başlıyoruz. Bu gezi öncesi sizden çok faydalı olacağına inandığım bilgileri aldım. Çok teşekkür ederim. Dönüşte de farklı bir yorum yada bilgi olursa elbette paylaşırım.Her daim yolunuz ufkunuz açık olsun.

    • Rica ederim. Dönüşte tekrar yazı eklemek istediğiniz bir bilgi varsa mutlaka, benimle yorum olarak paylaşabilirsiniz. Keyifli geziler.

Yolumuzu Takip Edin!