PALOVİT YAYLASI: Gökyüzündeki Vadi (detaylı)

Çiçekli dağlerini, buz gibi sulerini
Balukli deresini, hamlakit meşesini
Al atun yularini,Lig ligun puğarini
Ciğerler bayram eder,çekince havasini
Anlatmakla biter mi, Palovit yaylasini


Çalışma ile zevkin birleşip şenliğe ve horona dönüştüğü yayladır Palovit.. Sayısız dere, kırmızı benekli alabalıklar, sır köprüler, karlı geçitler, taş patikalardır Kaçkarlar.. Sonsuz ormanlar, bin bir çeşit bitkinin yarattığı koku deryası, her şeyi yok eden sis, bulutların üzerinde inci tanesini andıran kütük evlerdir Karadeniz.. Kaçkar  Yaylaları blog serisine Palovit Yaylası ile devam ediyorum.

Bu blog serisi sırasıyla:

Elevit Yaylası:Doğanın Kaçkarlara Açılan Kapısı,

Trovit Yaylası:Kaçkarların Eteğinde Bir Yayla,

Palovit Yaylası:Gökyüzündeki Vadi,

Samistal Yaylası:Bulutlarla Arkadaş Olmak,

Hazindak Yaylası,

Pokut Yaylası,

Sal Yaylası – olarak devam edecektir.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV


Palovit ve Samistal Yaylasındaki Maceralarımı İzlemek İçin Tıklayınız!

https://youtu.be/2qDDRGEwie0

Trovit geçidini aştıktan sonra vadideki en büyük yaylaya ulaştım. Palovit yaylasında 2 gece 3 gün kaldım. Gittiğim gün dinlendim, ertesi sabah ise Apivanak yaylasının üstündeki  Çukur krater gölüne yürüdüm. Hayatında ilk defa dağ gölü gören ben manzara karşısında adeta büyülendim diyebilirim. Trovit geçidinin arkasındaki yayla Palovit, derenin karşısındaki yaylanın ismi ise Meleskur. Yaylaların rakımı 2400 m olup, yaklaşık 70-80 hane bulunuyor. Palovit ve Meleskur yaylalarında günümüzde de hayvancılık yapıldığı için “yayla” statüsünü koruyan ve geçiş noktası olması itibariyle önemli yaylalardır. Buradaki mimari yapı geleneksel taş işçiliğinden örnekler taşısa da, yaylaya çıkarılan arabayolu nedeniyle eski özelliğini yavaş yavaş yitirmektedir. Yayla Çayeli ilçesine bağlı Çilingir, Arsavos, Sefalı köyleri ve Hemşin’e bağlı Çaneva ve Ortaköy köyleri tarafından kullanmaktadır. Palovit yaylasının tam ortasından Palovit deresi geçiyor.

Peki Palovit Yaylası Nerede?

Palovit yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin Yayla köyüne bağlı olup, arasındaki mesafe 53 km’dir. Rize Çamlıhemşin’den yola çıkarsanız, sırasıyla Çinçiva, Zilkale, Çat köyü, Elevit, Trovit yaylasına kadar yeşili ve dereleri izleyerek geliyorsunuz.  Trovit’ten sona yaylaya kadar 8 km stabilize bozuk yolu takip ederek, Trovit geçidini aştığınızda Palovit Yaylasına ulaşmış olursunuz. Bu eskiden kullanılan yol olarak biliniyor. Fakat yeni yayla yollarının yapılmasıyla Çamlıhemşin ilçesi ve Palovit yaylası mesafesi 36 km oldu. Artık Çamlıhemşin’den Şenköy’e kadar geldikten sonra, Palovit Şelalesi yolunu takip ederek, Amlakit Yaylasından sonra buraya ulaşabilirsiniz.

Palovit Yaylasının Harita Konumu İçin Tıklayınız

Palovit Yaylası Nerede?

Yaylaya Ne Zaman Gidilmeli?

Kaçkar yaylalarını gezebileceğiniz en uygun mevsim yaz mevsimidir. Rakım yüksek olduğundan dolayı hava ancak bu aylarda ısınmaya başlıyor yaylada. Yollar ekim-mayıs arası hava şartlarından dolayı kapalıdır. Aynı zamanda konaklama işletmeleri de mevsimsel çalıştığı için bu aylarda açık oluyor. Ben size ağustos ayının son haftalarında gitmenizi öneririm. Bu dönemde Palovit Yayla Şenliği yapılıyor. Belediyenin resmi sitesinden şenlik tarihlerine bakarak gidebilirsiniz. Huzur istiyorsanız, yaylaya haziran ayının sonunda, temmuz ayının başında gitmelisiniz.

Palovit Yaylasına Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Palovit’e 4 x 4 arabayla  veya yaya yürüyerek gidebilirsiniz. Yürüyerek yaylaya çıkmak isterseniz, bilin ki bu çok zor olacaktır. Sürekli yokuş yukarı, sırtınızdaki çanta ile yürümek için kondisyonlu olmanız lazım. Yada Trabzon havalimanından 4×4 araç kiralamak en mantıklı olanıdır. Aracınızla yukarıdaki yol tarifini takip ederek yaylaya gidebilirsiniz. Tabi ki otostop ile Palovit Şelalesine kadar çok rahat gelebilirsiniz, sonra ise yürüyerek devam edebilirsiniz. Bisiklet için yol uygun değildir ve sürekli yokuş yukarı tırmandığınız için ayrı bir yük, eziyet olur. Bisiklet ile gitmenizi tavsiye etmiyorum.

Palovit’e giden yollardan görüntüler!

https://www.youtube.com/watch?v=UELdjhgmQuQ

Yayla Ve Çevresinde Neler Yapılabilir?

Palovit yaylası vadideki kavşak noktası olduğu için bir çok yaylaya geçit sağlanmaktadır. Samistal, Apivanak, Trovit, Amlakit yaylasına günübirlik trekking yapabilirsiniz. Apivanak yaylasının üstündeki  Çukur gölünde (7.5 km) yüzebilirsiniz. Amlakit yaylasının aşağısındaki Palovit Şelalesine gidebilirsiniz. Ayrıca yaylada kırmızı benekli alabalık tutabilirsiniz, Offroad için yayla yolları çok uygundur. Huzuru dinlerken, efsane fotoğraflar da çekmeyi ve anı ölümsüzleştirmeyi de unutmayınız.

Çukur Gölü, Kaçkarlar Milli Parkı

Palovit’te Konaklama İmkanı Var mı?

Maalesef bu yaylada konaklama tesisi bulunmamaktadır. Belki de böylesi daha iyidir diye düşünüyorum. Fakat çadır kurulacak, kamp yapılacak güzel, düz araziler var. Yayla evlerinden uzak, dere kenarındaki düzlükte, yayla halkını rahatsız etmemek şartıyla kamp yapabilirsiniz. Benim favori mekanım caminin yanındaki düzlüktür. Yaylada çadırda konaklama gibisi var mı? Çadır kiralama imkanı yok. Kamp ekipmanlarınızı yanınızda götürmelisiniz. Baktınız kalacak yer bulamadınız, camide uyuyabilirsiniz.

Çadır Kampı | Palovit Yaylası

Yaylada Yiyecek-İçecek Alabileceğimiz İşletme Var mı?

Palovit yaylasında Engin abinin işlettiği ”İsmi Yok” kahvesinden bakkal alış verişinizi yapabilirsiniz. İstediğiniz her şeyi bulamayabilirsiniz, ama aç da kalmazsınız. Yemek hizmeti yok. Kahvede soğuk yayla akşamlarında içinizi ısıtmak için çay, kahve, sahlep içebilirsiniz. Ayrıca yaylada elektrik olduğundan dolayı telefonunuzu, elektronik cihazlarınızı şarj edebilirsiniz. Bu arada yaylada telefon çekmez, ama Samistal yolundaki tepedeki Turkcell ve bazen Vodafone çekebiliyor.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV


YenidenYollara Tavsiyeleri

  • Öncelikle, yaylanın belediyesi YOKTUR. O yüzden LÜTFEN çöpünüzü yaylada bırakmayın, arabanızla şehire getirip, çöp konteynırlarına atın;
  • Size ulaşamayınca, endişelenmemesi için yaylaya çıkmadan önce yakınlarınıza arayıp haber verin lütfen!;
  • Yaz olmasına rağmen akşamları hava çok soğuk olabilir, ona göre yanınıza kıyafet alın;
  • Bir anda bardaktan boşalırcasına yağmur yağabilir, yağmurluklarınızı unutmayın;
  • Sisli havalarda yürüyüşe çıkmayın, kaybolma ihtimaliniz çok yüksek;
  • Sisli havalarda kaybolursanız, ineklerin evlerine dönmesini bekleyin, onlarla yolu bulmanız garantidir;
  • Her türlü acil duruma karşı yanınızda ufak bir sağlık çantası bulundurun;
  • Yayla güneşi yakıcıdır, kreminizi yanınızdan eksik etmeyin;
  • Diğer yaylalara yürümek isterseniz, yanınızda mutlaka yeterli yiyecek bulunsun;
  • Kamp yaparken yayla halkını rahatsız etmeyiniz;
  • Yayla evlerinin içinde dolanırken eğer size birisi çay davetinde bulunursa kesinlikle geri çevirmeyin;
  • Yayladaki halkın muhabbeti, sohbeti çok iyi olur, kendileri de tam portre fotoğrafı gibidir;
  • Yaylada mutlaka mıhlama(muhlama, kuymak) deneyin, zira o lezzet şehirde yoktur;
  • Doyasıya türkü söyleyin, horon tepin, yağmurla dans edin, gün batımlarını izleyin;
  • Çıplak ayak yeşil çimenlerde dolaşın, çam ağaçlarının kokusunu içinize çekin, kelebekleri kovalayın;
  • Dere sesine uyuyun ve bol bol hayal kurun;
  • WC sistemi olmadığı için, direk dereye akıtılıyor bunu bilerek gitmenizde fayda var;
  • Hiç yatacak yer bulamadığınızı varsayalım, yayladaki her hangi bir evin kapısını çalabilirsiniz (bu da benden kıyık olsun);
  • Tekrar yazıyorum, çöpünüzü yaylada bırakmayın, lütfen!

Bu türkü sizi Palovit’e götürsün!

https://www.youtube.com/watch?v=s2MsbZBoXrs

YAKLAŞAN ETKİNLİKLERİMİZ

Daha fazla bilgi için tıklayınız

Karadeniz turuna hemen kayıt ol!
Karadeniz Turu, Ağustos 2020

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!