Pokut Yaylası

POKUT YAYLASI: Karadeniz’in Rüzgarlı Vadisi (detaylı)

Pokut’un puğarinde açtum kulup rakisini
Akluma vurdi gene sevdaluğun acisi
Eneceğum dereye oltaluktur balukler
Ah gidi Amlakit’te ettuğum sevdalukler


Çocukken bulutları pamuk zannedenlerin masalsı yolculuğu Pokut yaylasında başlıyor. Masala inanmayan gerçeğe inanır mı dedirtecek kadar büyüleyici manzarası ile bulutların üstünde yürüme fırsatı veriyor. Adeta film seti güzelliğinde bir yer olması ile bütün gezginlerin en çok sevdiği yayladır Pokut. Zaman duruyor bu yaylada, ses yok, gürültü yok, kargaşa yok. Yeşilin her tonu ile kucaklaşabileceğiniz, bulutların arasından süzülen gün batımı manzarasını izleyebileceğiniz ve oksijen banyosu yapabileceğiniz bir deneyim yaşamak istiyorsanız hayat sahnesinden çekilmeden Pokut’a selam vermeyi ihmal etmeyiniz diyorum. 

Pokut Yaylası, Rize

Hazindak yaylasında Helesürün Düzü’nde 1 gece çadır kampı yaptıktan sonra sabah erkenden uyanıp Puşili Mehmet abinin yerinde çok lezzetli bir yayla kahvaltısı yaptık. Daha sonra otostop çekerek Pokut yaylasına geçtim. Pokut, doğaseverlerin adeta büyülendiği ve kendilerini masal diyarındaymış gibi hissettikleri nadide Kaçkar yaylalarından biridir. Yayla, kutu kutu yerleşen kendine has sivil mimari ile inşa edilen 80 adet otantik ahşap yayla evi ve etrafını saran çam, ladin, kestane ağaçları ile süslenmiştir.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV


 

Peki Pokut Yaylası Nerede?

Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadiler arasında yer alan ve 2032 metre rakımda bulunan Pokut yaylası, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin Ortan köyüne bağlı olup, ilçe merkezi ile arasındaki mesafe 21 km’dir. Rize Çamlıhemşin’den yola çıkarsanız, Yolkıyı köyünü geçerek bazen Fırtına deresini solunuza bazen de sağınıza alarak takip ediyorsunuz ve Şenyuva (eski ismi Çinçiva) köyündeki Tarihi Çinçiva Kahvesine ulaşıyorsunuz. 10 metre kadar ilerisinde “Pokut & Sal Yaylası” tabelasını göreceksiniz. O yol ayrımından sola saparak 12 km (yaklaşık 1,5 saat) yeşilin 50 tonunu izleyerek güzelim Pokut yaylasına ulaşıyorsunuz. Tarihi bölgede yaşayan Ermenilere dayanan Pokut yaylasına ilk yerleşim 200 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Bununla birlikte “Rüzgarlı Vadi” anlamına gelen Pokut, bölgedeki diğer yaylalar gibi ismini Ermeniceden almıştır. Yayla halkı çoğunlukla Boğaziçi köyü, Ortan köyü, Konaklar mahallesi sakinleridir. Pokut yaylasında çok az da olsa hala hayvancılık yapan haneler vardır ve yaylanın sorumluluğunu Ortan köyünün muhtarı üstlenmektedir. 

Pokut Yaylasına Ne Zaman Gidilmeli?

Pokut yaylasına ulaşımın ve hava şartlarının çok zor olmasından dolayı her zaman yaylaya çıkamayabilirsiniz. Yaylayı gezebileceğiniz en uygun mevsim yaz mevsimidir. Rakım yüksek olduğundan hava ancak bu aylarda ısınmaya başlıyor. Yollar ekim-nisan arası hava şartlarından dolayı kapalıdır. Aynı zamanda konaklama işletmeleri de mevsimsel çalıştığı için yaz aylarında açık oluyor. Ben size ağustos ayının son haftalarında gitmenizi öneririm.

Benden şimdiden söylemesi, yaylaya çıkıp da bulut denizi manzarasını göremeden ve hatta sisten, yağmurdan dolayı yaylayı bile göremeden dönme ihtimaliniz her zaman söz konusudur. Kaçkarlar’da hava şartları biraz şans üzerinedir. Tahmin etmeniz oldukça zordur. Ama üzülmeyin yayla yüzyıllardır orada duruyor, olmadı bir sonraki sene gelir görürsünüz. Tabi şansınız yaver giderse 😀

Pokut Yaylasına Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Pokutseverler bu yaylaya çıkmanın meşakkatli olduğunu bilmeden ve o yolu gitmeden bile hayranlık besler, fakat son 12 km gerçekten çok zorlu bir yolculuk deneyimi sizi bekler. Çünkü Pokutlular bu yolun yapılmasını istemiyor ve yapmaya da karşılar. Bence de haklılar yoksa ulaşımı rahat olması nedeniyle herkes yaylaya çıkar ve doğaya zarar verir. Bırakın memleketin bu muazzam ötesi yaylası hep bakir kalsın!

Pokut’a 4 x 4 arabayla veya yaya yürüyerek gidebilirsiniz.  Normal binek araçlarla yaylaya çıkmaya çalışıp da yolda kalan bir çok kişiye şahit oldum. O yüzden tavsiye etmiyorum. Denemek isteyene yol açık. Bu bölgeyi gezecekseniz Trabzon havalimanından veya Rize’den  4×4 araç kiralamak en mantıklı olanıdır. Aracınızla yukarıdaki yol tarifini takip ederek yaylaya gidebilirsiniz. Eğer yayladaki dağ evlerinde konaklayacaksanız da belirli bir ücret karşılığında Çamlıhemşin ilçesinden sizi almanızı rica ederek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Yürüyerek yaylaya çıkmak isterseniz de, bilin ki bu çok zor olacaktır ve ortalama 4-5 saat sürecektir. Sürekli yokuş yukarı, sırtınızdaki çanta ile yürümek için kondisyonlu olmanız lazım. Tabi ki otostop ile Çinçiva Kahvesinin oradaki yol ayrımından çok rahat gelebilirsiniz, yaylaya giden çoğu araç sizi alır. Bisiklet için yol uygun değildir ve sürekli yokuş yukarı tırmandığınız için ayrı bir yük, eziyet olur. Bisiklet ile gitmenizi tavsiye etmiyorum.

Pokut Yaylası Gece Manzarası

Yayla Ve Çevresinde Neler Yapılabilir?

1) Doğa Yürüyüşü Yapabilirsiniz:

Kaçkar dağlarında genellikle 1800 metre rakımdan sonra bazı bitki türleri ve ağaçlar bulunmazken Pokut yaylasında zengin bir biyolojik çeşitlilik vardır ve ladin, kestane, çam ağaçları arasında yürüyüş yaparak doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ya da sivil mimarinin eşsiz örnekleri olan altı taş, üstü ahşap yayla evleri arasında yürüyüş yapıp bulutlara sarılabilir, sise karışabilirsiniz. Ayrıca Pokut ve Sal yaylalarını birbirine bağlayan ve aynı zamanda eski yukarı yayla göç kültürünü de hissedebileceğiniz orman patika yolunu (1km) yürüyerek Sal yaylasını da gezebilirsiniz. Pokut yaylasını ve Sal yaylasını yürüyerek gezmek için en az 2-3 saat ayırmanız gerekiyor. Diğer bir rota ise Pokut’tan başlayarak Maçkun boğazı, Yedikardeşler, Tahtalar sırtı ve Tanovit çayırı rotasını izleyerek 2-2,5 saat gibi kısa bir yürüyüşle Hazindağ yaylasına (8 km) ulaşabilirsiniz. 

2) Yakındaki Yaylaları Ziyaret Edebilirsiniz:

Pokut yaylasından hem araba ile hem de yürüyerek Sal yaylasına gidebilirsiniz. Araba ile giderseniz Sal yaylasına araç girişi bulunmuyor ve tepeyi aşarak yaylaya inebilirsiniz. Pokut yaylasının arka tarafındaki toprak yolu takip ederek Hazindak yaylasına ulaşabilirsiniz. Pokut-Hazindak arası 8 km’dir. İsterseniz yürüyerek de gidebilirsiniz. Hazindak yaylasından Samistal yaylasına (orman içi eski göç yolu – 5 km) yürüyebilirsiniz.

3) Gün Batımını İzleyebilirsiniz:

Sadece gün batımını izlemek için bile Pokut’a gitmeye değerdir. Özellikle, sis alçaldığında ve dağa çöktüğünde bulut denizi oluşuyor. Bir tarafta Kaçkar Dağları’nı tüm heybetiyle görürken öteki tarafta ise gün batımını ve güneşin bulutların arasından süzülerek ettiği dansı izleyebilirsiniz. Bunu hayal etmek bile insanı iyi hissettiriyor değil mi?

Pokut Yaylası Gün Batımı Manzarası

4) Kamp Yapabilirsiniz:

Pokut yaylasına ilk kez 2016 yılında seyahat etmiştim. O sene yaylayı gören tepede çadır kurmuştum. Fakat sonraki yıllarda kampçı gezginlerden rahatsız olan halk, yaylada kamp yapmak isteyenlere izin vermemeye başladı. Sonraki yıllarda belirli alanlarda çadır kurabildim. 2019 yılında ise yaylaya girmeden sol tarafta kalan tepe, kamp alanı (hatta yayla halkı küçük bir büfe işletiyor) olarak kullanılmaya başlandı. Ayrıca ücretli WC mevcuttur. İşte bu konumda bulut denizi manzaralı çadırınızı kurarak kamp yapabilir ve akşamları da ateş başında eğer denk getirebilirseniz gökyüzünün sunduğu görsel şölen olan Perseid Meteor Yağmurlarını izleyebilir ve dilek tutabilirsiniz. Kim bilir belki bu yükseklikte tutulan dilekleriniz bir gün gerçek olur. 

5) Karadeniz Mutfağındaki Lezzetleri Tadabilirsiniz:

Karadeniz’e gelip de yemeklerini tatmadan gitmek de olmaz. Yaylada yapılan kahvaltının tadı bir başka olur. Masada doğal tereyağı, bal, kaymak, karadeniz çayı, lor peyniri, mısır ekmeği ve muhlama eksik olmaz. Yürüyüşten sonra da binbir çeşit otlarla hazırlanan yemek çeşitleri olarak lahana, çohala, husli çorbaları, karalahana ve pazı dolması, turşular ve balık çeşitleri tercih ederek enerjinizi tekrardan depolayabilirsiniz. Laz böreği ve kabak sütlacı da yöresel tatlılardandır.

6) Yaylada Vakit Geçirebilirsiniz:

Ben doğaya kafa dinlemeye geldim diyorsanız da yaylayı üstten gören tepeye çıkarak, harika manzara karşısında kahvenizi/çayınızı yudumlayabilir ve kitabınızı okuyabilirsiniz. Çimlere uzanarak gökyüzünü ve Kaçkar Dağları’nı izleyebilir ve hayallere dalabilirsiniz. Daha sonra da evlerin olduğu yere inerek Plato’da Mola pansiyonun bahçesindeki salıncakta sonsuzluğa karşı sallanabilirsiniz. Ayrıca yayla halkı ile muhabbet ederek Pokut ile ilgili daha fazla bilgi edinebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Tabi ki bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayınız lütfen. Dönüşte Instagram ve takipçileriniz sizi bekler 🙂


YAKLAŞAN ETKİNLİKLERİMİZ

Daha fazla bilgi için tıklayınız

Karadeniz turuna hemen kayıt ol!
Karadeniz Turu, Ağustos 2020

Pokut Yaylasında Konaklama İmkanı Var mı?

Pokut yaylasında otel konforunda konaklama işletmeleri yoktur. Fakat restore edilmiş yayla evlerinde pansiyon hizmeti veriliyor. Pokut’ta bu konuda alternatifler vardır. Hangi yayla evinde kalırsanız kalın unutmamanız gereken orası otel değildir ve siz o evlerde misafirsiniz. Bu pansiyonlarda konaklamak istiyorsanız en az 1 hafta öncesinden arayarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yayladaki pansiyonlarda konaklayacaksanız belirli bir ücret karşılığında Çamlıhemşin ilçesinden sizi almanızı rica ederek ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Konaklama Alternatifleri:

1) Eynetap Yaylaevi (instagram)

2) Plato’da Mola (instagram)

3) Demircioğlu Pokut Dağ Evi (instagram)

4) Pokut Yayla Evi (instagram)

5) Pokut Tanevit Dağ Evi (instagram)

6) Pokut Doğa Konuk Evi (instagram)

Pokut Yayla Evi

Pokut’ta Yiyecek-İçecek Alabileceğimiz İşletme Var mı?

Pokut’ta yiyecek-içecek alabileceğiniz market veya bakkal bulunmamaktadır. Eğer kamp yapacaksanız yeme-içme ihtiyaçlarınızı Çamlıhemşin’deki marketlerden temin edebilirsiniz. Kamp alanının olduğu tepede küçük bir büfe bulunmaktadır. Eğer yaylaya kadar gelmişken yayla mutfağını deneyeyim derseniz yukarıda bahsettiğim dağ evi/pansiyon olan işletmeler kahvaltı, öğle ve akşam yemeği hizmeti de veriyor. Pokut’tan Sal yaylasına yürümeye başlamadan önce kısa bir mola vermek isterseniz de orman içi yolun girişindeki Patika Cafe’de soluklanabilir ve manzaranın tadı çıkarabilirsiniz.

Pokut Yayla Mutfağı

Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV


 

YenidenYollara Tavsiyeleri

  • Öncelikle, yaylanın belediyesi YOKTUR. O yüzden LÜTFEN çöpünüzü yaylada bırakmayın, arabanızla şehre getirip, çöp konteynırlarına atın;
  • Size ulaşamayınca, endişelenmemesi için yaylaya çıkmadan önce yakınlarınızı arayıp haber verin lütfen!;
  • Yaz olmasına rağmen akşamları hava çok soğuk olabilir, ona göre yanınıza kıyafet alın;
  • Bir anda bardaktan boşalırcasına yağmur yağabilir, yağmurluklarınızı unutmayın;
  • Sisli havalarda yürüyüşe çıkmayın, kaybolma ihtimaliniz çok yüksek;
  • Sisli havalarda kaybolursanız, ineklerin evlerine dönmesini bekleyin, onlarla yolu bulmanız garantidir;
  • Her türlü acil duruma karşı yanınızda ufak bir sağlık çantası bulundurun;
  • Yayla güneşi yakıcıdır, kreminizi yanınızdan eksik etmeyin;
  • Diğer yaylalara yürümek isterseniz, yanınızda mutlaka yeterli yiyecek bulundurun;
  • Kamp yaparken yayla halkını rahatsız etmeyiniz;
  • Yayla evlerinin arasında dolanırken eğer size birisi çay davetinde bulunursa kesinlikle geri çevirmeyin;
  • Yayladaki halkın muhabbeti, sohbeti çok iyi olur;
  • Yaylada mutlaka mıhlama (muhlama, kuymak) deneyin, zira o lezzet şehirde yoktur;
  • Doyasıya türkü söyleyin, horon tepin, yağmurla dans edin, gün batımlarını izleyin;
  • Çıplak ayak yeşil çimenlerde dolaşın, çam ağaçlarının kokusunu içinize çekin, kelebekleri kovalayın;
  • Pokut yaylasından Hazindak, Amlakit, Sal, Gito yaylalarını görebilirsiniz;
  • Kuş seslerine uyanın ve bol bol hayal kurun;
  • Yaylada ücretli lavabo var;
  • Yaylada Turkcell ve Vodafone çekiyor;
  • Yaylada elektrik var;
  • Yaylada piknik yapmak yasaktır (yayla halkı bu konuda çok hassastır);
  • Yaylada drone uçurmak yasaktır (yayla halkı bu konuda çok hassastır);
  • Yaylaya araba/motor girişi yasaktır ve kapıdan giremezsiniz zaten;
  • Yayladaki kamp alanı dışında başka yerde kamp yapmaya izin verilmiyor (yayla halkı ile bu konuda tartışma yaşayabilirsiniz); 
  • Hiç yatacak yer bulamadığınızı varsayalım, yayladaki herhangi bir evin kapısını çalabilirsiniz (bu da benden kıyak olsun);
  • Pokut-Sal yaylaları eski orman göç yolunu mutlaka yürüyün;
  • Tekrar yazıyorum, çöpünüzü yaylada bırakmayın, lütfen!

Bu türkü sizi Pokut’a götürsün!

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!