YEDİGÖLLER REHBERİ: Sonbaharın Vazgeçilmez Doğa Cenneti (detaylı)


”Mutluluk uçsuz bucaksız ormanlardadır,
İnsanları severim, ama doğayı daha çok severim…”

                                                                                                               Lord Byron


Türkiye’de gidip görülecek, doğa ile bütünleşecek, kamp yapılacak, kısa trekkingler ve uzun hikingler için inanılmaz harika yerler vardır. Sonbaharda ise mutlaka gidilmesi gereken yerler listenizde ”Yedigöller Milli Parkı” olmalıdır. Bolu’ya bağlı olan Milli Park (genelde pek bilinmeyen yerdir; GPS: 40.940867, 31.746783) yılın her mevsimi açıktır, ancak sonbaharda bir başka güzeldir.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim: 
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara
Youtube: @YenidenYollara TV


Önce Yedigöller Hayal Kampımızın Videosunu İzleyin!

Yedigöller Milli Parkı’na Ne Zaman Gidilmelidir?

Tam olarak Kasım ayının 1-2. haftası gidilebilir. Turuncunun ve yeşilin her tonunu en iyi burada görebilirsiniz. Adından da anlaşıldığı gibi, burada biri kurumuş olan toplamda yedi adet göl bulunuyor: Seringöl, Büyükgöl, Deringöl, Kurugöl, Nazlıgöl, İncegöl, Sazlıgöl. Kurugöl gerçekten de kuru. Ben oraya gittiğim zaman da gölde hiç su yoktu.

Büyükgöl, Yedigöller | Bolu 2015

Kapı girişlerinde göllerin kamp alanındaki konumlarını gösteren haritalar var. Bunlara bakarak kendinize bir rota çizebilirsiniz.

Milli Park Yerleşim Planı | Bolu 2016

Yedigöller’de Göller Nasıl Oluşmuş?

Genellikle sahanın jeolojik yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşmuştur. Bölgedeki göller, yer hareketleri sonucu kayan kitlelerin vadilerin önlerini kapaması sonucu suların arkada birikmesi ile oluşmuş heyelan gölleridir. Bunlardan bazıları dip kaçakları ile birbirine bağlıdır. Milli parka hakim bitki örtüsü kayın ağacıdır. Ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, göknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi değişik tür ağaçlar da görülmektedir. Milli parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, tilki ve sincap gibi yaban hayvanı türleri bulunmaktadır.

Peki, Milli Park Ziyareti Ücretli midir?

Evet, girişler ücretlidir. Araç türüne göre giriş ücretleri değişmektedir. Ayrıca, kamp yapmak isterseniz çadır başı ücret ödüyorsunuz. Not: Bu fiyat tablosu her sene değişiyor.

Yedigöller Milli Park Ücret Tablosu | Bolu 2016

Yedigöller Milli Parkında Nereler Gezilmeli/Görülmeli?

Büyükgöl’ün çevresini gezerken, gölün içine doğru uzatılmış çardaklar üzerinde güzel bir manzara yakalayabilirsiniz. Göllerin haricinde, görülmesi gereken diğer yerler: Dilek Çeşmesi, Şelale, Gülen Kayalar, Pisagor Ağacıdır. Kamp alanında gezinirken sizi bu yerlere götürecek tabelaları görüyorsunuz. Yedigöller gündüz trekking (yürüyüş) yapmak ve gece ise doğa ile baş başa kalmak için en ideal yerdir. Toplam yürüyüş rotası 5300 metre olup yaklaşık 3-4 saat sürmektedir. Ayrıca, milli park alanına 5 km kala Kapankaya Seyir Tepesi var. Buradan kuş bakışı gölleri ve kamp alanını izleyebilirsiniz. Burası bölgedeki en yüksek noktalardan biri olduğundan gün doğumu ve batımı manzarası gerçekten harika.  

Yedigöllere Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Yedigöller Milli Parkına ulaşım için 3 yol mevcuttur. Yığılca, Mengen ve Bolu merkezden gidebilirsiniz. Genelde Bolu merkezden gidilen yol tercih ediliyor, çünkü yolları yeni yapıldı. Çoğu insan kendi arabası ile gidiyor, ancak Bolu merkezden taksi ile gelmek isterseniz tek yön 100 TL. Hiç bir milli parka toplu taşıma olmadığı gibi buraya da toplu taşıma araçları gitmez. Alternatif tercih olarak otostop ile gidenler de vardır. (Ben her yere otostopla gidiyorum). Yolun son 42 km’si virajlıdır ama çok keyifli manzara eşliğinde tabelalar sizi yönlendiriyor.

Alternatif Ulaşım-Otostop | Bolu 2016

Haftasonu günübirlik gidenlere otostop çekebilirsiniz. Benim tavsiyem, eğer otostopla gidecekseniz çok geç saate kalmayın. (Videoyu izlemek için tıklayınız ? )

Göl Kenarında Kamp Yapılıyor mu?

Evet, Deringöl ve Nazlıgöl’ün kenarında kamp yapabilirsiniz. Zaten, doğa severler ve fotoğrafçıların buraya gelme sebebi gece çadır kurup kamp yapmaktır (çadır başı 25 TL alınıyor). Kamp alanında temiz ve ücretsiz kadın/erkek tuvaletler mevcuttur. Yakında duş almak için kabinler de yapılacaktır. Benim tavsiyem en az bir gece kalın ve buranın enfes doğasını yaşayın, hava açık ise gece mutlaka araba park alanına gidin ve yıldızları seyredin. Fotoğraflarınızı Sosyal Medyada #YenidenYollara #HerYereGiderim etiketleri ile paylaşmayı unutmayınız!!! 🙂 

Böyle bir manzaraya ”GÜNAYDIN” demek ister miydiniz?!

Büyükgöl, Yedigöller | Bolu 2015

Yedigöller’de Konaklamak İçin Başka Alternatif Var mı?

2015 yılında hizmet vermeye başlayan Habitat Mesire Yerleri Yedigöller Milliparkı alanında 18 bungalov eviyle  bugün 90 kişiye konaklama imkanı sunmaktadır. Bungalov evleri Nazlıgöl’ün karşısında (Bolu girişi tarafında) ve Büyükgöl’ün arkasındaki Habitat restoranın yanında (Mengen girişi tarafında) yerleşiyor. Çadır ile konaklamaya alternatif olarak bungalov evler kullanılabilir. Bungalov evlerde mutfak mevcuttur. Fakat mutfakta  ihtiyacınız olan mutfak malzemelerinizi kendiniz temin etmelisiniz (tabak,bardak,tava, vs.). Mini buzdolabı ve mini ocak-piknik tüpü dışında herhangi bir mutfak malzemesi yoktur.

Yedigöller Milli Parkı | BOLU

Bungalov Evlerde Konaklamak İçin Rezervasyon Nasıl Yapılıyor?

Bungalovlarda konaklamak istiyorsanız Habitat Mesire Yerleri’nin web sitesinden rezervasyon yapmalısınız. Telefonla arayarak rezervasyon oluşturamazsınız.

Rezervasyon yapmak için tıklayınız.

Ana sayfasındaki REZERVASYON sekmesine tıklayarak giriş çıkış tarihlerinizi seçip,rezervasyon bilgilerinizi oluşturduktan sonra kredi kartınızla ödeme yaparak rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz. Rezervasyonunuzu oluşturup ödemenizi yaptıktan sonra 24 saat içerisinde rezervasyonunuzun onaylandığına dair e-mail alacaksınız.

Rezerve ettiğiniz evin ücreti kişi sayısına göre değişmemektedir (1 evde tek kişi de kalsanız 4 kişi de kalsanız evin fiyatı sabittir). Yedigöller’e geldiğinizde evin anahtarını Büyük Göl’ün yakınındaki Habitat Restorandan teslim alıyorsunuz.

Daha fazla görsel için tıklayınız.

Bungalov Evler, Yedigöller | Bolu 2016

Yiyecek-İçecek Alabileceğimiz İşletme Var mı?

Alanda restoran var. Fakat fiyatları konusunda bilgi sahibi değilim. Çünkü hiç alış-veriş yapmadım. Normalden pahalı olduğu kesindir. En yakın market Bolu merkezde diyebiliriz (araba ile 1 saat). Bu yüzden buraya gelirken tüm yeme-içme malzemelerinizi kendiniz getirmeniz gerekiyor.

Yedigöller’de Şelale | BOLU

Yedigöller Milli Parkı Tanıtım Filmi


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim: 
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara
Youtube: @YenidenYollara TV


YenidenYollara Tavsiyeleri

  • Sadece sonbahar değil, ilkbahar ve yazın da gidebilirsiniz. Zira, her mevsim Yedigöllerin tadı başkadır;
  • Çok kalabalık zamanlarda gitmeyiniz. Örneğin bayramlarda ve resmi tatillerde;
  • Hafta içi en ideal günlerdir. Hafta sonu genelde yine kalabalık oluyor;
  • Bütün parkuru yürüyün. Çok keyiflidir;
  • Fotoğraf sevdalıları, siz kesin gidin bence;
  • Yedigöller kampçıların kutsal yeridir;
  • Şahsi aracıyla gidenler otoparka kadar gitmenize gerek yok, çıkarken fazla beklememek için girişte park edebilirsiniz;
  • Otostopla gitmek isteyenler geç yola çıkmayın, herkes gündüz gidiyor oraya;
  • Kampçılar çadırınızı çeşmeye,tuvalete ve restorana yakın bir yerde kurmanızı öneririm, en ideal yer Deringöl;
  • Gündüz ateş yakmak, mangal yapmak yasaktır. Ama güneş battıktan sonra akşam ateş yakabilirsiniz;
  • Akşam 7- sabah 7 arasında varillerde ateş yakmaya, kamp ocağı-tüp kullanmaya, semaver yakmaya izin veriliyor, varil yoksa oradaki görevlilerden isteyebilirsiniz;
  • Kamp yapmak isteyenler kesinlikle yanınızda kamp ocağı-tüpü bulundurunuz;
  • Yiyecek-içecek tedariğinizi alana gitmeden yapınız;
  • Çadırınızın yanına yiyecek bırakmayın, çünkü yaban hayvanlar göle inebilme ihtimalleri yüksektir;
  • Gece çakal sesleri duyabilir, adrenalin yaşayabilirsiniz ama korkmayın 🙂 ;
  • Bungalovlarda konaklamak isteyenler erken rezervasyon yapmanızı öneririm, yer bulamayabilirsiniz;
  • Dilek çeşmesinin hikayesini öğrenin ve dilek dilerken 7 çeşmeden de bol bol su için ;
  • Mutlaka kitap götürün yanınızda, göl kenarında kitap okumanın keyfini çıkarın;
  • Gündüz bol bol yürüyüş yapın;
  • Gece erken uyumayın, yıldızları izleyin, tek kelime ile ef-sa-ne-dir;
  • Sabah kuş sesleri ile uyanmak dileğiyle doğanın tadını çıkarın!!!
  • Çok Önemli: LÜTFEN! ÇÖPLERİNİZİ ÇÖP KONTEYNIRLARINA ATIN! DOĞAYI KİRLETMEYELİM, TEMİZ BIRAKALIM! DOĞAYA SAHİP ÇIKALIM!
Nazlıgöl, Yedigöller | Bolu 2016

YAKLAŞAN ETKİNLİKLERİMİZ

Daha fazla bilgi için tıklayınız

Karadeniz turuna hemen kayıt ol!
Karadeniz Turu, Ağustos 2020

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!