2018’de Gezdiğim En İyi 15 Yer

Yavaş yavaş ölürler
Seyahat etmeyenler,
Yavaş yavaş ölürler okumayanlar,
müzik dinlemeyenler,
vicdanlarında hoş görmeyi barındırmayanlar.

Pablo NERUDA

Şair ne güzel özetliyor gerçek ölümü. Belki de aslında unuttuğumuz yaşamı hatırlatmak istiyor bize. Biraz yaşamak lazım değil mi? Müzik dinlemek, kitap okumak, doğada zaman geçirmek, aynı yolu yürümemek, sevmek, yardım etmek lazım. Bol bol hayal kurmak ve onları gerçekleştirmek için risk almak lazım. 2018’de güzel deneyimler edindim. Zaten artık gezmeyi bırakıp, deneyimlemek için yola çıktığımı daha önce de anlatmıştım size. Hayal kamplarında ateş başında ısınırken iyi insanlar tanıdım, yeni hayaller kurdum. Kısacası bu 12 ayı özetlemeye çalışayım size. Sonra da gittiğim en güzel yerleri anlatayım istedim. Keyifli okumalar. 🙂

Hepinizin merak ettiği ilk soru ”Seyahat Ederken Ne Kadar Harcadım?”

Seyahat için özel bütçe hesaplaması yapmıyorum aslında. Çok para da kazanmıyorum. Az kazanıyorum ama değerli harcıyorum diyebilirim. Ama tahmini söylemek gerekirse, 6000 TL’ye yakın bir harcamam oldu. Buna uçak biletleri, diğer yol, konaklama, yeme-içme, eğlence masrafları ve müze/antik kent girişleri dahildir.

Ulaşımı Nasıl Sağladım?

Kullandığım ulaşım araçları:
1. Uçak: İstanbul-Erzincan/Adana/Mısır
2. Tren: Doğu Ekspresi (2 defa)
3. Otobüs: Mısır’da seyahat ederken zorunlu kullandım
4. Otostop: #HerYereGiderim! Ülke bile değiştirdim. Tek atış Ermenistan-Gürcistan 🙂

Nerelerde Uyudum?

Nerelerde uyumadım ki? Şehirde, köyde, plajda, ormanda, göl/nehir kenarında, dağda, yaylada, aklınıza gelebilecek her yerde çadırımda konakladım. Ve tabi ki en sevdiğim platform olan CouchSurfing.comdan bulduğum ve hiç tanımadığım insanların evine misafir oldum. Beni evinde misafir eden herkese buradan teşekkür ederim. Böyle tatlı insanlarla başka nasıl tanışabilirdim ki?!

“Kaç Ülke? Kaç Şehir?” sorusu çok mu önemli?

“Ben senden çok ülke gezdim” diyenlerden değilim. Sayıyı değil, deneyimi önemseyenlerdenim. Yani düşünsene.. çadırın fermuarını açtığında ilk gördüğün manzara 5000 m olan, karla kaplı bir dağın zirvesi. Bir önceki hafta Mısır’da piramitlerin içindesin. İlginç şeyler bunlar. Kısacası 117 gün yolda olup, 4 ülke, 32 şehir gezdim.

Ya Sen Hiç Çalışmıyor musun?” diye soranlara ..

Evet işte bu işin sırrını paylaşıyorum;


(365 gün + 6 saat) – 117 gün = 248 gün + 6 saat


Açıklama: 248 gün çalıştım. Ama geri kalan 6 saat nerede onu hiç açıklayamam. İşkolik insana bu soru sorulmaz değerli okuyucum. 

Peki Başka Neler Yaptım?

İnsanlara bolca hayal üfledim. Umarım hayat hikayelerinde güzel izler bırakabildim. 2018’de 10 Hayal Kampı yaptık. Uzun yıllardır hayalimiz olan rotalara Hayal Rotası etkinlikleri ile gittik. Yolumun kesiştiği tüm arkadaşlarıma buradan teşekkür ediyorum. Siz harikasınız! Dünya’yı hep birlikte değiştireceğiz.

Hayal Kampı da Nedir? diyorsan, bu yazıyı okuyabilirsin. Seni de bekleriz doğaya.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim:
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV

15-Van Gölü, VAN

Doğuda hem tarihiyle hem de doğasıyla meşhur Van gölünün çevresini mutlaka gezmelisiniz. Bir yakada Selçuklu kenti Ahlat, diğer yakada ise Akdamar adası, Muradiye şelalesi, Nemrut Krater gölü, Van Kedi Evi derken gezilecek çok yer var. Tabi gitmişken bu yörenin yemeklerini de mutlaka tatmanız lazım. Benim tavsiyem sabah erken saatlerde göl kenarındaki Sütçü’de lezzetli  Van kahvaltısı ile başlayıp, akşam günü Akdamar adasında batırmaktır. En az 4-5 günde her yeri gezebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=M9zoHB3DjTA&t=181s
Van İle İlgili Her Şey Dahil Video! #Vlog

14-Hurghada, MISIR

Mısır’a gitmek istiyorsanız, en ucuz uçak bileti için Pegasus’un Hurghada seferlerine bakabilirsiniz. Hurghada Kızıldeniz kenarında olan çölün ve denizin yani sarının ve mavinin birleştiği bir şehirdir. Buraya yazın gitmenizi kesinlikle tavsiye etmem. Ama kış tatilinizi sıcak denizlerde geçirmek istiyorsanız ve dalış tutkunuz varsa mutlaka gitmenizi öneririm. Gitmişken de çölde safari yapıp, bedevi köylerine misafir olabilirsiniz. Gece çölde bedevi çayı yudumlarken, milyonlarca yıldızları izleyip bol bol hayal kurabilirsiniz. Tamam, tamam anlatmıyorum 😀

Nemoyu Kovalarken Çek Kanka 😀

13-GAZİANTEP

Tek cümle ile özetlemek gerekirse, her sene doğum günümde yemek yemeye gittiğim ve çok sevdiğim şehir. 

Antep Mutfağı | GAZİANTEP

12-Assos, ÇANAKKALE

Nisan ayında sessiz sakin bir köydür. Assos ismini antik limandan alıyor. Yeni ismi ise Behramköy. Gösteri sanatları festivaline katılmak için Eylül ayında gidebilirsiniz. Ama çok fazla kalabalık oluyormuş diye duydum. Ayrıca Assos’ta ve civarında çok fazla gezilecek yer var. Durmayın. Çıkın yola. Gidin gezin, görün, deneyimleyin!

11-Luxor, MISIR

Mısır’a hayat veren Nil Nehrine kurulmuş tarihi açından en önemli ikinci şehir ise Luxor. Dünyanın en büyük tapınaklarına sahip olan Luxor, aynı zamanda Dünyanın en büyük açık hava müze kentidir. Yani anlayacağınız bu şehirde her yeri detaylı gezmek isterseniz en az 3-4 gününüzü alır. Mutlaka gitmeniz gereken yerler ise El-Karnak Tapınakları ve Hatşepsut Tapınağı. Gidince ne demek istediğimi anlarsınız. Muazzam mimari 🙂

“Luxor’da Görülmesi Gereken 5 Yer” yazımı okumak için tıklayın!

https://www.youtube.com/watch?v=mbHuiLHW4pQ

10-Kapadokya, NEVŞEHİR

Akşam Kızılçukur vadisinde gün batımını, sabahın erken saatlerinde ise balonların gök yüzünü doldurduğu o efsane manzarayı izlemeye ne dersiniz? Her sene ertelediğiniz hayalinizi gerçekleştirmek için bir adım atın ve rotayı bu bölgeye çevirin. Kapadokya bölgesini gezmek için buraya en az 3 gece 4 gününüzü ayırmalısınız.

Günaydın Kapadokya

9-Torkul Yaylası, DÜZCE

Torkul bakir doğası ile dört mevsim de sizi farklı karşılar. Yazın yeşilin 50 tonuyla,  sonbaharda yaprak dökümünün turuncu renkleriyle, kışın beyaz kar üstünde ağaç gövdeleriyle, ilkbahar da ise Kayın, Köknar, Gürgen, Kestane, Akçaağaç, Karaçam gibi ağaçların panoramik görüntüsü eşliğinde selamlar ziyaretine gelenleri. Ama bana sorarsanız, buraya mutlaka sonbahar mevsiminde gidilmelidir. Ziyaretçilerinin azaldığı, huzurun bol olduğu, doğa ile baş başa kalabileceğiniz bu mevsimde Torkul gölünde kamp yapmanızı tavsiye ederim.

“Torkul Yaylası ve Gölü” yazımı okumak için tıklayın!

8-Yerevan, ERMENİSTAN

Bir gün uyandık. Temmuz sabahıydı. Hava güneşliydi ve çok güzeldi. Dedik ki “Neden Yerevan’a gitmeyelim?” Ve kalktık, kahvaltı yaptık, duş aldık, çantayı topladık, çıktık yola..4 günde otostopla Ermenistan’ın başkenti Yerevan’a ulaştık. Hikayenin özü bu. Şehir inanılmaz düzenli. Her sokakta kahve makineleri var. İnsanlar yeşil ışıkta bekliyor. Kadınları güzel. Yemekleri lezzetli, bol etli. Bir de gece Ay tutulmasını yüksek bir yerden izledik. Bütün ön yargılarınızı bir kenara bırakıp, siz de gidin!

7-Kahire, MISIR

Mısır’ın başkenti Kahire tarihin en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, piramitlerin gizemi nedeniyle bütün dünyanın ilgisini çeken bir kent. Kahire’de her yer tarih fışkırıyor, eski mısırlılardan tutun ta zamanın hrıstıyanlarından daha sonra ilk müslümanlar ve Osmanlılardan kalma dünya kadar tarihi eser bulunmaktadır.

Peki, şehirde her yeri gezip görmeniz için vaktiniz yoksa, nereleri mutlaka gezmelisiniz? İşte bu yazıda, Kahire’de mutlaka görülmesi gereken 5 yeri size anlattım.(tıklayın!)

Keops Piramidi ve Sfenks

6-KARS

Gidilmez mi ya? Hem de Doğu Ekspresi trenine atlayıp, 24 saat boyunca mükemmel manzaralar eşliğinde, güzel insanlarla yolculuk yaparsanız tadından yenmez. Ani harabelerinde zıplayarak fotoğraf çekilmezseniz, donmuş Çıldır gölü üstünde kızak turu yapmazsanız, Sarıkamış’ta kayak yapmazsanız Kars’ı gezmiş sayılmıyorsunuz. Demek ki bir daha gitmeniz gerekecek. 😀

5-Badara Yaylası, RİZE

Küçük, çok tatlı bir yayla arıyorsanız Badara’ya kesin gitmelisiniz. Hele oradaki insanların sohbetine doyum olmaz. Eğer şanslıysanız akşamları sis çökünce bulut denizini görebilirsiniz. Salıncakta sallanmayı ve Özcan abinin yerine uğramayı unutmayın. Kendisine de en içten selamlarımızı iletin, lütfen. 

4-Sevan Gölü, ERMENİSTAN

“Göl kıyısında bulunan bazı tatil yerleri o kadar meşhurdur ki Fransız Rivierasından, güzel Yunan adalarından ve şimdiye kadar gördüğünüz başka yerlerden geride kalmıyor” diye okumuştum ve gidince bir baktım ki yok böyle mavi tonu. Manzarası efsane. Eğer dağ yüksekliklerini ve temiz havayı seviyorsanız fakat böyle yerlerde plaj bulamıyorsanız, Sevan’ı ziyaret etmelisiniz. Göl, Yerevan’dan 54 km uzaklıkta bulunuyor, gölün güzel mavi ve şeffaf suların sıcaklığı yazın 24 dereceye kadar yükseliyor. Ayrıca Sevan yarımadasında Sevan Kiliseni görmenizi, yerel yemekleri tatmanızı öneririm.

3-Gökçeada, ÇANAKKALE

2018’de Çanakkale favori illerimizden biri oldu. Bu bölgede doğası bakir kalan nadir yerlerden biridir Gökçeada. Ulaşımı meşakkatli olduğundan dolayı yazın herkes Bozcaada’ya akın ederken, Gökçeada’da tatilcilerin çok az olduğu koylarda denize girebilirsiniz. Ada çok büyük olduğundan dolayı en az 3 gece 4 gün kalmanızı öneririm. İster otelde, isterseniz de kamp alanlarında yada denize sıfır koylarda çadır kurabilirsiniz.

2-Dahab, MISIR

Bir türlü doyamadığım şehir. Aslında Sına yarımadasında küçük bir kasaba. Doyasıya backpacker ruhunu hissedebileceğiniz bir yer. Canınız sıkıldığında şehir merkezinde denize atlayıp dalış, şnorkel yapabiliyorsunuz. Çok ilginç değil mi? Ve tabi ki deniz ürünlerini de deneyebilirsiniz. Etrafında çöl, kanyon, dağ, vadi, vaha, plaj ne ararsanız var. 2 defa gittim Mısır’a ve her seferinde Dahab’a uğradım en az 5 gün kaldım. Mısır’a yolu düşenlerin mutlaka gitmesi gereken şehir.

“Dahab’da Görülmesi Gereken 5 Yer” yazımı okumak için tıklayın!

https://www.youtube.com/watch?v=-wYhIpwyOtM

1-Kazbegi, GÜRCİSTAN

Offfffffff..aklım orada kaldı. Geleli 4 ay oldu ama ben hala ordayım sanki. Delilik yapıp kışın da gitmek istiyorum bazen. Eminim kışın daha da güzeldir manzarası. Gürcistan Rusya sınırında küçük bir kasaba düşünün, 2000 metre rakımda kilise, 5000 m rakımda ise Kazbegi dağı zirvesi. Ve oradaki yeşilin tonlarını hayal edin. Gitmiş gibi oldunuz değil mi? Hayır, hemen bu yıl tatil planlarınıza Kazbegi’yi ekleyin. Üstelik Gürcistan’a kimlikle gidebilirsiniz. İyi seyahatler! Giderseniz dağlara selam söyleyin 🙂 


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim:
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV

Daha bitmedi! “2017’de Gezdiğim En Favori 15 Yer” yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.(tıklayın)

https://youtu.be/E1aihK_1IGI
2017 Özel Video 😀

Sonra da “2016’da Gezdiğim En Favori 15 Yer” yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.(tıklayın)

Peki sizin 2017’de gittiğiniz veya mutlaka gitmelisin dediğiniz listede nereleri var? Yorum olarak benimle paylaşır mısınız?

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!