ABU SİMBEL TAPINAĞI: Büyük Ramses’in Mirası ve Güneş Festivali


… Çocukluğumdan beri Nili, Çölü, Piramitleri, Tapınakları, Mısırı merak ettim. 1 hafta önce Piramitlere bakarken aptalca bir gülümseme belirdi yüzümde. Esen rüzgarı hissediyordum, tarif edilemez huzur var o sıcacık çölde. Burası Sudan sınırına 40 km uzaklıkta olan Abu Simbel Tapınağı. 19 saat tren yolculuğu, hiç dinlenmeden gece saat 4’de başlayan araba yolculuğu ve sonunda hayal olan yer. Gerçekleşiyor. Unutuyorum her şeyi. Yine aptalca gülümseme ile bakıyorum Ramses’in heykeline. Yorgunluğun yerini mutluluk, huzur, şarkı, ve gülümseme alıyor. Bir hayal kurdum, peşinden koşuyorum.

                                                                                    Mısır Günlüğümden alıntıdır


Yıl 1812. Mısır’ın güneyinde çölde eski Nubiye halkının yaşadığı sınırlarda, Nil nehrinin kıyısında araştırma yapan İsviçreli Jean Louis Burckhardt kumun kaydığını görür ve arkeolojik kazı çalışmalarına başlar. Önce kayadan yontulmuş kafa sonra ise Abu Simbel’in heykelleri görünmeye başlar. Ancak 4 sene sonunda kaybolmuş bir tapınak olan gün yüzüne çıkıyor.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim 
? Facebook: @yenidenyollara
 Instagram: @yenidenyollara 
 Youtube: @YenidenYollara TV


Kahire’de görülmesi gereken en iyi 7 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!

Luxor’da görülmesi gereken 5 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!

Aswan’da görülmesi gereken 5 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!


Antik Mısır-Afrika | HAYAL ROTASI Etkinliği Nedir?

Kısacası, hepimiz toplanıp Mısır’a, yani Afrika’ya gidiyoruz. 15 gün boyunca gezeceğiz. Bazen Antik ve Mistik Mısır’ı keşfedeceğiz, bazen de Kızıldeniz’de balıklarla birlikte yüzeceğiz. Yol boyunca efsane manzaraları izleyeceğiz. Ve bol bol eğleneceğiz. Sen DA Gel!

Etkinlik Detayları İçin Tıklayınız! 

Hayal Rotası-Mısır Turu

Abu Simbel Tapınağı Ne Ve Nerede?

Abu Simbel M.Ö. 1250 yıllarında, Yeni Krallık döneminin 19. sülalesi zamanında Eski Mısır Firavunu II. Ramses ve karısı Nefertari için Kadeş Anlaşması zaferi şerefine inşa edilmiş 2 ana tapınaktan oluşuyor. Büyük tapınak II. Ramses için inşa edilen, Güneş tanrısı Amon-Ra’ya adanan ana tapınaktır. Nil nehrinin batı yaka­sındaki kayaları 56 metre oyarak gerçekleştirilmiştir. Girişin her iki yanındaki kayalara, Ramses’in oturur durumda ve 20 metre boyunda, ikişerden 4 tane devasa heykeli oyulmuştur. Tapınağın içinde II. Ramses’in zaferlerinden, çocuklarından ve eşi Nefertari’den bahseden hiyeroglifler, duvar yazıları vardır. Yaklaşık 50 metre uzaklığındaki biraz küçük tapınak ise karısı Nefertari için inşa edilmiştir. Bunun girişinde de dördü Firavunun, ikisi Kraliçenin olmak üzere her biri 10 metre boyunda 6 heykel bulunur. Abu Simbel Tapınağı Mısır’ın Aswan kentinin güneyinde, Sudan sınırına sadece 40 km uzaklığında yerleşiyor.

Büyük Tapınak | Abu Simbel, ASWAN

Neden Tapınağın İsmi Abu Simbel?

Çünkü, Abu Simbel, tapınak kumların altından çıkarıldıktan sonra tapınağı gezmeye gelen turistlere rehberlik yapan küçük çocuğun ismidir.

Küçük Tapınak | Abu Simbel, ASWAN

Abu Simbel Tapınağına Neden Gidilmeli?

Abu Simbel UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde olan ve kaya içine oyularak yapılan nadir yapılardan biridir. Ama benim için Abu Simbel’i özel yapan bu sebepler değildir. Tapınağın taşınmasındaki akıl üstü mühendislik işi beni etkilemiştir. Zaten asıl hikaye şimdi başlıyor. Abu Simbel bulunduktan 150 sene sonra tekrar bir tehlike ile karşı karşıya gelir. Mısır’ın enerji ihtiyacını karşılamak ve Nil nehrindeki suyu kontrol altında tutmak maksadıyla 1960’larda Nasser Gölü ve Aswan Yüksek Barajı kuruluyor. Böylelikle, Nil nehri kıyısında bulunan Abu Simbel dahil onlarca tarihi yapı sular altında kalıyor. UNESCO’nun topladığı yardım fonları ile İsviçreli, Fransalı, İngiltereli, İtalyalı 2000 mimar, mühendis, bilim adamı, arkeologların muazzam mühendislikle Abu Simbel’i 700 metre yukarıya şuan bulunduğu yere taşıyorlar. Muhteşem mühendislik çalışması ile her biri 30 ton olan büyük küplere bölünen tapınaklar yeniden birleştiriliyor.

Abu Simbel Tapınağına Nasıl Gidilir?

Hava yolu ile Abu Simbel Tapınağına gidiş: Nile Air’in Kahire’den direk Aswan’a uçuşları var. Aswan’a geldikten sonra Abu Simbel Tapınağına düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

(Nile Air’in resmi websitesi için tıklayınız)

Demir yolu ile Abu Simbel Tapınağına gidiş: Kahire’den, İskenderiye’den, Luxor’dan Aswan’a düzenli tren seferleri var. Aswan’a geldikten sonra Abu Simbel Tapınağına düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

(Mısır Ulusal Demiryolları resmi websitesi için tıklayınız)

Deniz yolu ile Abu Simbel Tapınağına gidiş: Zamanınız varsa ve Mısır’da amacınız tarihi yerleri görmek ise, 4 gün 3 gece süren Cruise (gemi) turlarına katılarak Luxor’dan Aswan’a hatta Abu Simbel’e kadar Nil deltasındaki bütün tapınakları ziyaret edebilirsiniz. Bu rotada en önemli yerler: Edfu Tapınağı, Kom Ombo Tapınağı, Philae Tapınağı, El Karnak Tapınağı, Luxor Tapınağı, Krallar ve Kraliçeler Vadisi ve tabi ki Abu Simbel Tapınağı. Tur fiyatları ortalama 100-150 usd arasında değişmektedir. 

Kara yolu ile Abu Simbel Tapınağına gidiş: Mısır’da otobüs ile her yere gidebileceğiniz gibi, bir çok farklı şehirden direk ve aktarmalı olarak Aswan şehrine otobüs seferleri vardır. Aswan’a geldikten sonra Abu Simbel Tapınağına düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

Abu Simbel Tapınağına Gitmek İçin Neden Tura Katılmak Zorundayım?

Evet. Maalesef, tursuz gidemezsiniz. Aswan şehri Abu Simbel Tapınağı arası kara yolunu güvenlik gerekçesiyle ancak asker kontrolünde geçebiliyorsunuz. Tur şirketleri Aswan’dan her sabah saat 04:00’da hareket asker-polis eşliğinde konvoy halinde hareket ediyor ve yine konvoy halinde Aswan’a öğlen geri dönüyor. Abu Simbel tur fiyatları 80-150 EP (Mısır Poundu) arasında değişmektedir. Yani ne kadar sıkı pazarlık, o kadar ucuz tur.

Abu Simbel Tapınağı’nda 3D Sanal gezi yapmak için tıklayınız. (Teşekkürler 3 boyut mekanlar)

Abu Simbel Ses Ve Işık Gösterisi Nedir?

Nefes kesen Abu Simbel Tapınağının gece manzarası da bir başka güzeldir. Sürükleyici anlatımıyla, tapınağın aydınlatılmasıyla, tüyleri ürperten, heyecanlandıran ses efektleriyle sizi Eski Mısır’a, II. Ramses’in dönemine götüren bu gösteriyi izleyebilirsiniz. Genelde her gün 3 kere (akşam saat 6, 7, 8) olan gösterinin anlatımını 9 dilde dinleyebilirsiniz: Arapça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Rusça, Çince ve Japonca.

Güneş Festivali Nedir?

Bizim bildiğimiz, Nil kıyısında tapınak karşısında gecenin geç saatlerine kadar çılgınca eğlendiğimiz, dans ettiğimiz partilerden değildir Güneş Festivali. Eski Mısır’dan, II. Ramses’ten, Büyük Firavundan bahsediyorum. Antik çağın akıl üstü zekasından bahsediyorum. Abu Simbel Tapınağının olağanüstü mimarisinden bahsediyorum. Tapınağın en iç bölümünde 4 Antik Mısır tanrılarının heykeli var: Ramses, Ptah, Amun, Ra.

Yılda sadece 2 kere güneş ışığı bu tapınağın en iç bölümüne kadar giriyor. 22 Şubat ve 22 Ekim tarihlerinde Ptah (Karanlık Tarnrısı) karanlık içinde kalırken, güneş ışığı Ramses, Amun ve Ra tanrılarının yüzünü aydınlatıyor. Tapınağın taşınmadan önceki konumunda bu olay 21 Şubat ve 21 Ekim’de gerçekleşiyordu. Artık taşıma işlemi esnasında ufak hesaplama hatalarından dolayı 1 gün geç gerçekleşiyor. Aslında 21 Ekim II. Ramses’in doğum günü ve 21 Şubat da tahta çıktığı gündür.

Her sene bu tarihlerde binlerce insan bu olayı izlemek için sabahın çok erken saatlerinde Abu Simbel Tapınağı’na geliyor. Gün doğumundan sonra ise yöresel şarkılar ve danslar eşliğinde kutlamalar yapılıyor. Kısacası, Güneş Festivali böyle kutlanıyor. Mısır’a seyahat edecekseniz, rotanızdaki Abu Simbel Tapınağına 22 Şubat, 22 Ekim tarihlerinde gitmenizi tavsiye ederim.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim 
? Facebook: @yenidenyollara
 Instagram: @yenidenyollara 
 Youtube: @YenidenYollara TV


YenidenYollara Tavsiyesi

  • Abu Simbel Tapınağını görmek için uçak ile gitmek istiyorsanız, çok önceden biletinizi alın. Uçak biletini online alabilirsiniz;
  • Tren yolculukları da çok keyiflidir, ama zamanınız varsa mutlaka yukarıda bahsettiğim Cruise turlarına katılın derim. Efsane yerlerin hepsini görme imkanınız oluyor;
  • Gece Gösterisini izlemek daha güzeldir sanırım, ben sabah gitmiştim;
  • Abu Simbel seyahatinizi Güneş Festivali’ne denk getirebilirsiniz;
  • Abu Simbel turlarını kaldığınız otel aracılığıyla ayarlayabilirsiniz, tur şirketlerinden ayarlarsanız daha hesaplı olacaktır. (Tur fiyatı sadec Ulaşımı kapsıyor!);
  • Abu Simbel Tapınağına giriş ücretlidir. En son 120 EP’idi(Mısır Poundu);
  • Tur ve giriş ücreti rehberlik hizmetini kapsamamaktadır. Bilgi edinmek istiyorsanız mutlaka rehber kiralayın;
  • Tapınakların içinde fotoğraf çekmek yasaktır, (Firavun II. Ramses’in emeğine saygı. Lütfen!);
  • Ama fotoğraf çekebilirsiniz, yakalanırsanız görevliler kameranızı alıp, bahşiş istiyorlar;
  • Sıkı pazarlık kriteri her yerde, her zaman, her şekilde geçerlidir.

Kahire’de görülmesi gereken en iyi 7 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!

Luxor’da görülmesi gereken 5 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!

Aswan’da görülmesi gereken 5 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!