Bolu Belediyesinin sloganı neydi? ”Tabiatın Kalbi!” Konu Bolu ve doğa ise gerçekten de öyle diyebiliriz. Bolu da gezilmesi gereken bir çok doğa harikası vardır. Gölcük gölü de onların arasındaki küçük ama çok güzel bir tabiat parkıdır. Hafta sonu bir yerlere kaçayım diyorsanız, planlarınıza ekleyebilirsiniz burayı. Şimdi biraz detaylara bakalım. Keyifli okumalar dilerim.
Gölcük Tabiat Parkı Nerede ve Nasıl Gidiliyor?
Gölcük Gölü Bolu şehir merkezinin 13 km güneyinde suni olarak yapılmış bir set gölüdür. Rakımı 1217 m olan gölün çevresi yaklaşık 1.300 metredir. Etrafı çam, göknar, kayın, gürgen ve karışık türde ağaç türleri ile kaplı gölün her mevsim manzarası muhteşemdir. Doğanın büyüleyici güzelliğiyle kaplı olan gölün kenarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “Devlet Konuk Evi” olan şirin bir yapı bulunmaktadır. Göl ve çevresi ”Tabiat Parkı” olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Gölcük Tabiat Parkı, Bolu’nun en önemli turistik merkezlerinden biridir.
Gölcük Tabiat Parkına ulaşmak için önce TEM otoyoluna (otoban) çıkıp, Bolu Şehir merkezine kadar gelmeniz gerekiyor. Bolu merkeze geldiğinizde tabelalar sizi yanlış yola yönlendirebilir. ”SEBEN” tabelalarını takip ederek, virajlı yolların güzelliğini izleyerek, yoldaki manzaraların keyfini çıkararak yaklaşık 25 dakika sonra Gölcük Tabiat Parkının girişine geliyorsunuz. Göl kenarına kadar araçla gitmenize izin verilmiyor. O yüzden bazı hafta sonuları giriş yapmak için uzun kuyrukları beklemenize gerek yok, aracınızı kenara çekip, yürüyerek göl kenara ulaşabilirsiniz.
Eğer şahsi aracınız yoksa, Bolu şehir merkezinden kalkan Seben ve Kıbrıscık ilçe minibüsleri ve şehir içi ulaşım araçları ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Hafta içi Bolu’dan saat: 11.00 gidiş, Gölcük’ten saat: 17.00 dönüş.
Hafta sonu ve resmi tatillerde Bolu’dan Saat: 10.00, 11.00, 12.00, 15.30 gidiş, Gölcük’ten Saat: 15.00, 17.00 dönüş.
Seben Minibüsleri Tel: +90 374 215 76 49
Kıbrıscık Minibüsleri Tel: +90 374 213 68 33
Bolu Belediyesi Halk Otobüsleri Web Sitesi: www.boluulasim.com
İstanbul Gölcük arası 280 km (3 sa 15 dk)
Ankara Gölcük arası 200 km (2 sa 30 dk)
Gölcük Tabiat Parkı harita konumu için tıklayabilirsiniz.
Peki Hangi Mevsimde Gidilmeli?
Öncelikle, şunu belirtmekte fayda var, Gölcük’e giden yol her mevsim açıktır ve normal binek araçlar bile tabiat parkı girişine kadar çıkabilir. Doğa harikası Gölcük gölü her mevsim bir başkadır. Baharda giderseniz yem yeşil doğasıyla kucaklar sizi, sonbaharda uğrarsanız doğal görsel şölene tanıklık edersiniz, kışında donmuş olan gölü izlerken sıcacık çayınızı yudumlamak ayrı bir zevk katacaktır size. Ben her mevsim gittim, gördüm ama kışın ayrı bir güzelliği var diyebilirim.
Tabiat Parkı Giriş Ücreti Ne Kadar?
Gölcük Tabiat Parkı Milli Parklar Müdürlüğüne bağlı olduğu için diğer milli parklar gibi Gölcük Gölüne giriş de ücretlidir. Aşağıdaki tabloda en güncel ücret tablosunu görüyorsunuz.
2019 ÜCRET TARİFESİ | ÜCRETLER |
Şahıs | 5 tl |
Motosiklet | 10 tl |
Otomobil | 15 tl |
Minibüs | 45 tl |
Küçük otobüs | 75 tl |
Büyük otobüs | 120 tl |
Göl Çevresinde İşletme Var mı?
Göl kenarında kafe ve restoran mevcuttur. Dilerseniz kahvaltı veya öğle yemeğinizi bu işletmelerde yiyebilirsiniz. Tabi göl manzarasını da ekleyince fiyatlar da tahmin edebileceğiniz gibi biraz tuzlu. Ayrıca, göl çevresinde 1 mescit, 4 WC, 5 adet farklı noktalarda çeşme ve doğasever-piknikseverler için de piknik yapmak için mangal yerleri ve masa-oturaklar mevcuttur. Doğaya gelmişken semaverinizi yakıp, mangalınızı yapıp, manzaranın keyfini çıkarmanızı öneririm.
Gölcük Gazelle Restaurant:
İletişim no: +90 374 262 90 95
Web sitesi: www.gazellehotels.com.tr
Gölcük Kafe Et Mangal:
İletişim no: +90 374 262 89 99
Göl Kenarında Kamp Yapılıyor mu?
Her ne kadar başka blog sayfalarında izin alarak kamp yapabilirsiniz, kamp alanı vardır diye yazılmışsa da maalesef Gölcük Gölü kenarında kamp yapmak yasaktır. Özel işletme olduğu için izin alma durumu da yoktur. Bir de aban hayvanları, özellikle ayı, geceleri göle kadar iniyormuş. En azında halk arasındaki efsane bu şekilde. Her ne kadar göl kenarında ve ormanda kamp yapmak yasak olsa bile, mart 2016 yılında biz iki kişi ormanın üst taraflarında Gölcük Tabiat Parkı sınırlarında kamp yapmışlığımız var. Tabi konu ayı olunca da gece biraz tedirgin olmadık değil. Fakat sabah kuş sesleriyle uyandığımızdaki mutluluğumuzu da tarif etmek imkansızdır. Siz denemeyin!
Konaklamak İçin Başka Alternatif Var mı?
Kamp yapamazsınız ama göl kenarında uyanmak istiyorsanız tek alternatifiniz kır evlerinde konaklamak olabilir. Gölcük Kır Evleri ormanın içerisinde bir işletmedir. Tesiste konaklama imkanı sunan dört oda bulunmaktadır. Kır Evleri lüks odalardan oluşmakta olup, 24 saat sıcak su, 32” LCD ekran televizyon ve daha bir çok imkanı sizlere sunuyor. Resepsiyon ve rezervasyon hizmetleri her gün saat 07:30 – 21:00 arası sunulmaktadır. 2 kişilik 1 gecelik oda kahvaltı fiyatı 200 tl. Ama siz yine de gitmeden mutlaka tesis ile iletişime geçmenizde fayda var.
Gölcük Kır Evleri:
İletişim no: +90 507 941 98 41
Web sitesi: www.kirevleri.com
Gölcük Tabiat Parkında Neler Yapılabilir?
Göle ulaştığınızda size karşılayan doğa karşısında adeta büyülenmiş gibi olacaksınız. İlk yapmanız gereken göl kenarında bir tur atmaktır. Yürüyerek yaklaşık 40-45 dakikada bitirebilirsiniz. Yürümek istemiyorsanız alternatif olarak küçük golf arabalarına binebilirsiniz. Kişi başı fiyat 5-10 tl. Yada gölün girişinde bisiklet kiralayan yerler vardır. Bisiklet kiralama 10-20 tl. Ama oraya kadar gitmişken bol bol yürümenizi ve temiz oksijen almanızı öneririm. Bu şekilde stresli ve yorucu geçen iş haftasından sonra kendinizi sıfırlarsınız ve bir sonraki haftaya daha sağlıklı ve motive olmuş bir şekilde başlayabilirsiniz. Gölün her köşesi ayrı bir kartpostallık manzaradır. Konukevin göle yansıması da çok güzel fotoğraflar çekmenize yardımcı olacaktır. Gitmişken bol bol fotoğraf da çekmeyi ihmal etmeyin tabi. İster evinizde hazırladığınız piknik sepetinizi getirebilirsiniz, isterseniz belirli alanlarda mangalınızı yaparak tatilinizin tadı çıkarabilirsiniz. Alış-veriş yapılacak yer pek bulamayabilirsiniz göl kenarında, o yüzden ihtiyacınız olan her şeyi Bolu merkezde almanızı öneririm.
Bolu Mutfağı
Bolu’ya gitmişken mutlaka Yöresel Bolu Mutfağı yemeklerini denemeyi unutmayın. Benim size önerebileceğim lezzetler:
- Gölcük Kebabı;
- Gölcük Böreği;
- Mengen Pilavı;
- Mengen Kuzu Güveç;
- Kaldırık Dolması;
- Cevizli Keşli Erişte Makarnası.
YenidenYollara Tavsiyeleri
- Doğa harikası mutlaka gitmelisiniz;
- Her mevsim gidebilirsiniz. Özellikle Ekim-Kasım ayları;
- Otostopla göle gidecekseniz çok erken yola çıkmanızı tavsiye ederim;
- Gitmeden önce bütün yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı tamamlayın;
- Gölde yüzmek yasaktır;
- Gölde sportif balıkçılık yapabilirsiniz (ama yine yetkili kişilerden sormanızda fayda var!);
- Çeşme var, WC var, mescit var;
- Mevsiminde giderseniz mantar toplayabilirsiniz.
- Ormanın derinliklerinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Instagram’ı şenlendirin ;
- İnternet çekmiyor, iyi ki de çekmiyor;
- Ormandasınız bunun bilincinde olarak hareket edin. Diğer hayvanları rahatsız etmeyin, lütfen;
- Misafir gibi davranın. Doğa diğer hayvanların yaşam yeridir. Biz şehirlere taşınarak kendi hakkımızı kaybettik diye düşünüyorum;
- Lütfen doğada bulunduğunuz sürece organik olmayan tüm çöplerinizi yanında getirdiğiniz poşetlere koyun ve çöp konteynırlarına atın! Evinizde sigara içip, halının üstüne atıyor musunuz? Çöplerinizi yatağın altına atıyor musunuz?
- Gölün temizlik görevlisi YOK. Bunu unutmayalım, lütfen!
DAHA FAZLA DOĞA
- ”SÜLÜKLÜ GÖL REHBERİ: Gizli Cennetin Doğaya Açılan Kapısı” yazımızı okuyabilirsiniz;
-
”YEDİGÖLLER REHBERİ: Sonbaharın Vazgeçilmez Doğa Cenneti” yazımızı okuyabilirsiniz;
Bu yazıyı beğendiniz mi?
Sorularınız varsa aşağıdaki yorum bölümünden bize sorabilirsiniz. Seyahatimizi anlık takip etmek için @yenidenyollara Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz. Yazıyı beğendiyseniz yol arkadaşlarınızla da bu yazıyı paylaşabilirsiniz.
Yolunuz, Yolumuz Açık Olsun! Yolda Buluşmak Dileğiyle!
Add comment