Kahire Macerası | Mısır Günlüğü (1.Bölüm)


Düşünsene.. çok özgürsün.. istediğin her yere gidebiliyorsun.. çok heyecanlısın.. hayallerinin peşinden koşabiliyorsun.. çok cesaretlisin.. girmediğin sokak, denemediğin yol yok. Bunların hepsi Hikaye!

Önemli olan ne biliyor musun?! Mutlu olabilmek! Kilometrelerce yol yürüyen Santiyago’yu hatırla.. en son aptalca bir gülüşle Piramitleri izliyordu. Peki hazine?! Ya da Aşkı Fatima?! Billuriye dükkanındaki kazanan paraları?! Ya koyunları?! Veya yaşadığı yer?! Kişisel Hikayeni Yaz! HAYAL KUR!

                                                                                                                      Aziz Bratok


Çocukluk Hayallerimin Peşinde
Mısır Günlüğü

Dün gece İstanbul Atatürk havaalanındaki patlamadan Atina’ya geldiğim zaman haberim oldu. Benim Atina uçuşum 21.40’taydı. Sanırım 10 dakika ile kurtulmuşum (bunu hissettim, bütün gün boyunca tuhaf korku ve endişe vardı içimde). Atina aktarmalı Kahire Uluslararası Havalimanına geldim. Rahatlıkla ülkeye giriş yaptım. Gece saat 4. Bir ülkeye yeni geldiğim zaman ilk işim telefon hattı alıp internete bağlanmak. 65 EGP (12.5 TL) 3.5 GB’lik Vodofone hattı aldım. Check-in yaptim (çünkü beni check-in’lerimle takip eden çok sevdiğin insanlar var.) Gece havaalanında uyudum. Sabah barbunya+pop cake+portakal suyu, yine çok burjuva kahvaltımı yaptım. Dışarıda yıllardır hayalini kurduğum şehir var. Heyecan dorukta. Uber indirdim (Şehir içi taksi ulasim app’i). Neyse, işime yaramadı. Free Shuttle Bus’la otobüs durağına gittim. 2 EGP (40 kuruş)  ile Tahrir Meydanına geldim. İnanılmaz çok ucuz toplu taşıma. Eğer taksi ile gidecek olsaydım 100 EGP (20 TL) ödeyecektim.


Beni Sosyal Medyada takip ederek, beğenerek, paylaşarak destek verebilirsiniz: 
? Facebook: @yenidenyollara
 Instagram: @yenidenyollara
 Youtube: @YenidenYollara TV


Tahrir Meydanı | Kahire, MISIR

Yine plan yok, nereye gideceğim, nerede uyuyacağım?! Otobüste iken Couchsurfing’den Ahmed yazdı. “Heeee seni şanslıııı pis gezginci” demeyin lütfen.. Nazar değecek. Valla bakın demeyin! Adamın oteli varmış, 5 gece gel kal dedi. Adresi verdi. Map’ten baktım, Tahrir Meydanına 1.7 km. Wowwww ? Hemen buldum, gittim, resepsiyondaki Marva hanıma Couchsurfing’denim dedim, 2 kişilik oda verdi bana.

Otel Manzaram

İklim: Akdeniz Çöl iklimi. İnanılmaz sıcak. Odaya yerleştim. 2 haftadır yoldayım, otostoptayım, kamptayım. Çok yorucu geçmişti. Aksam 7’ye kadar güzel uyku çektim. Aksam Kahire sokaklarına aktım. Yanlışlıkla Fallafel’ciye (çok meşhur) girmişim, fallafel yedim. Meşhur Tahrir Meydanına gittim. Nil nehrini izledim uzun uzun.. Zira Mısır’da hayat Nil nehri demektir. Yıllardır görmek istedim Dünyanın en uzun nehrini. ?

Ücretsiz kaldığım otele döndüm. Çok yorulmuştum. Odada uyuyamam..sıcak. Hamak hayat kurtarır diye boşuna dememişler. Gece hamakta uyudum balkonda..en azından esiyordu! Sabah yine pis ve gürültülü Kahire’nin kaos sokakları beni bekliyor. Bir hayal kurdum, peşinden koşuyorum.

(29 Haziran 2016-Kahire)


Antik Mısır-Afrika | HAYAL ROTASI Etkinliği Nedir?

Kısacası, hepimiz toplanıp Mısır’a, yani Afrika’ya gidiyoruz. 15 gün boyunca gezeceğiz. Bazen Antik ve Mistik Mısır’ı keşfedeceğiz, bazen de Kızıldeniz’de balıklarla birlikte yüzeceğiz. Yol boyunca efsane manzaraları izleyeceğiz. Ve bol bol eğleneceğiz. Sen DA Gel!

Etkinlik Detayları İçin Tıklayınız!

Hayal Rotası-Mısır Turu

Bugün Mısır’lı gibi yaşadım Mısır’ı. Sokaklarda yürüdüm. İnsanlar ile sohbet ettim. Birlikte yemek yedim. Sadece dans edemedim.

Ne demiş yaşlılar, “Yürümek sporların dedesidir. Sağlığa iyi gelirmiş”. Ben de bu nasihati kulağıma küpe ettim. Sürekli yürüyorum gittiğim şehirlerde. “Eeee sonra neden sen kilo almıyorsun?!” Bugün de 9 saat yürüdüm. Mısır’da ulaşım inanılmaz ucuz..ama yürümek daha ucuzdur.

Gece Kahire Sokakları

Soğuk su ile duş aldıktan sonra, sıcacık Kahire sokaklarında buldum kendimi. Önce Al Azhar, sonra Al Hussein-i camilerine gittim. Abi milletin işi yok galiba.. herkes camide uyuyor.. Al- Husseini Camii adını Hz. Hüseyin’den alıyor. Kabri var caminin içinde. Hiç bilmeden girdim içeri. Sanki Dünya’nın kalbi burada atıyormuş gibiydi. Hemen caminin yanında Han El-Khalili çarşısı var. Baya baya dolaştım çarşıda. Her şeyin fiyatını biliyorum mesela ?Ramazan olduğu için bütün kafeler kapalı, iftara kadar beklemek zorundasın. Arap ülkelerinde Ramazanda hayat iftarla sahur arasında. İftara yakın herkes sokaklara çıkıyor, sahura kadar millet dışarıda geziyor. Yemek için güzel bir restorant ararken, ezan okundu..baktım millet alel acele bir şeyler alıyor. Gittim, free free dediler..tam aradığım fırsat.. bana da iftar yemeği verdiler. Böylelikle bugün yemek için para harcamamış oldum.

Han El-Khalili Çarşısı | Kahire, MISIR

Sonra Tahrir caddesinden yürüyerek meşhur Tahrir Meydanına geldim. Bugün Mısır’da İhtilal Günü yıl dönümü vardı. Etraf federal kaynıyordu. Hemen otele gittim ve hamağımda uykuya daldım. İyi geceler. Bir hayal kurdum, koşuyorum peşinden!

(30 Haziran 2016-Kahire)

Yıllarca Pharaoh(Pharaon) kelimesini Antik Mısır’ın Kralı olarak biliyordum. Fakat kandırılmışım. Pharaon bir milletin ismi aslında!

Bu sabah Mısır Müzesine gittim. İlk defa Uluslararası Öğrenci Kartım (ISIC) işe yaradı. Mısırda bütün müzelerde ve hatta Giza Piramitleri girişinde 50% indirim sağlıyor bu kart. Her neyse,girdim müzeye ama rehber yok, ben gram anlamıyorum Antik Mısır’dan. Hemen yanıma Gamel isimli rehber geldi. Highlights’ı (Önemli Bölüm) 2 saat anlatayım sana 240 EGP (50 TL) dedi. Pazarlık sonucu 2 saat için 115 EGP ödedim.

Milli Antik Mısır Müzesi | Kahire, MISIR

Müzede 500 000 parça var. Detaylı gezmek için 2 gün bile yetmez aslında. Ben 10.30’da giriş yaptım, 15.00’da zaten müze kapandı. Ramazanda bütün Arap ülkelerinde bu tarz yerler 15.00’da kapanıyor (Ürdün’de de öyleydi). Rehber bana sırasıyla Old-Middle-New Ancient Egypt’ten bahsetti. Tek tek çok önemli Krallardan, Kraliçelerden, en çokta bizim hırbo Tutankhamon’dan (Antik Mısır’ın en genç ve ünlü kralı) bahsetti. Müzenin belli bir kısmı sadece Tutankhamon’a (Luxor’da bulunmuş) ait. Çünkü diğer Firavun Krallara ait olan bütün tarihi eserleri Avrupalılar çalmış. Özel Mumya bölümü var, 100 EGP (20 TL) ödeyerek giriyorsun, ama ben Luxor’da Mumya Müzesine girmeyi tercih ettim, hem fiyatı daha uygunmuş.

Kadın Erkek Eşitliğinin Simgesi

Antik Mısırda kadın erkek kesinlikle eşitmiş. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz şahıslar Tutankhamon’un dedesi ve ninesidir. Dikkat ederseniz boyları eşit. Hatta hayvanlar insanlardan daha kutsal kabul ediliyormuş. Zamanında tekrar dirileceğine inanan mısırlılar hayvanları bile mumyalamışlar (Müzede hayvan mumyalar bölümü bile var). Çok aydınlandım bugün. Antik Mısıra ilgim arttı. Müze kapandıktan sonra otele gittim. Akşama kadar dinlendim. Akşamı bir Kahire’li gibi geçirdim. Onlarla birlikte yemek yedim. Nil nehrine gittim. 2 3 saat nehri izledim. Karşımda Dünya’nın en uzun nehri vardı. Heyecanlı Kahire maceralarım devam ediyor. Bir hayal kurdum, peşinden koşuyorum.

(1 Temmuz 2016-Kahire)

Kahire’ye ilk geldiğim gün doğal olarak “bu şehirde neler yapılmalı, nereler gezilmeli?” araştırdım. Bugün de Memlüki’lerin, Eyyubi’lerin ve son olarak Osmanlıların iz bıraktığı bölgeyi gezdim.

İlk defa Uber (Kahire’de taksi çağırma app’i) kullandım. Taksi 4 dakikada geldi. Haritadan gösterdim beni şuraya götür diye. Salah Al Din Ayouby Citadel’ine gittim. ISIC kartım sayesinde 50% indirimle girdim. Citadel’de Ünlü Muhammed Ali Camii, El Naser Muhammed Memlüki Camii, Askeri ve Polis Müzeleri ve eğer şansınıza hava iyiyse Giza Piramitlerini kilometrelerce uzaktan görebilirsiniz.

Muhammed Ali Camii | Kahire, MISIR

Burayı araştırırken, Dead City veya Garbage City diye bir yer hakkında bahsediliyordu. Merak ettim, hatitadan baktım, hemen Citadel’in üst tarafında yeşil bir alan var, Cemetery diye geçiyor.. aaa mezarlık dedim, yürümeye başladım. Size şöyle anlatayım, gerçekten ölülerin şehri burası. Evlerin içinde ve havluda mezarlıklar var. Dead City’den sonra Kahire’nin en fakir mahallelerini dolaştım. İnsanların yaşamını gözlemledim. Bazı sokaklarda pis kokudan dolayı nefes alınmıyordu. Yine de girdim. Tarihi eserler perişan durumda. Çok üzücü bir durumdu.

Cairo Tower | Kahire, MISIR

Tahrir Meydanına kadar yürüdüm. Orada bir tur şirketinin ilanı dikkatimi çekti. Fiyatlar çok uygundu. Gittim, konuştum. Pazarlık sonucunda Piramitler Turunu satın aldım (17 dolar). Sonra hep beklediğim an geldi. Gezira adasındaki Cairo Tower’de (187m) gün batımını izledim. Tekrar Piramitleri gördüm, şehrin hem gündüz hem gece manzarasını izledim. Harikaydı. Eee tabi 10 15 km yürüyünce, baya yoruldum bugün. Bir hayal kurdum, peşinden koşuyorum.

(2 Temmuz 2016-Kahire)

Sabah saat 9. Ben 6. katta olan odamdan otelin önüne indim. Araba beni bekliyordu. Ve yolculuk böyle başladı.

Havanın çok sıcak olmasına rağmen bugün Kahire çevresindeki Piramitleri görmem gerekiyordu. Zira bugün Kahire’deki son günümdü. İlk olarak Giza Piramitlerine gittim. ISIC kartımın süresi mayısta bitmiş, ben çaktırmadan indirimli bilet almaya çalışırken yakalandım. Görevliye sürekli gezdiğimi, kartımı yenileme zamanım olmadığını anlatmaya çalıştım. BAHŞİŞ istedi. Sonunda No-Mafi Bahşiş diye indirimli giriş bileti aldım.

Sonunda gelebildim buraya. Antik Dünyanın 1.Harikası karşımdaydı. Heyecanlanmamak mümkün değildi. O an insan her şeyi unutuyor. Sırası ile Keops, Keferinos, Mikerinos, Sfinks + 6 Kraliçe Piramitleri. Hayallerimin sadece bir tanesine ulaşmıştım artık. 2 saat gezdim Giza’da. Katır kiraladım, 3 Büyük Piramitin etrafında bir tur attım. Çok fazla para istiyorlar.(VerMEDİM, verMEYİN)

Giza Piramitleri | Kahire, MISIR

Sonra Saqqara’ya gittim. Saqqara’da 2 Piramit vardı. Step Piramit dedikleri ve Dünya’daki ilk Piramit buradaydı. Onu gördükten sonra Dahshour’a devam ettim. Dahshour’da da 2 Piramit vardı. Eğri Piramit etrafında arkeolojik çalışmalar vardı, gidemedim yakınına ama Sneferu Piramitin içine girdim ücretsiz. Girişi baya tepedeydi. Kapıdan girdikten sonra dik yokuş piramitin içinde 65 m aşağıya iniyorsun. Zifiri karanlık, hiç bir şey gözükmüyor. Ve tuhaf bir koku var. Ben de ilk 10 dakika korku da vardı. Çünkü tek başımaydım içinde. Sonra yine tekrar merdivenle tırmanıyorsun ve Kral Snifiru’nun mezarının olduğu ana bölüme geliyorsun. Çok tuhaf duygular hissettim içindeyken. Yaşamak ve yaşadığını anlamak güzel duygu.

Sneferu Piramidi | Kahire, MISIR

Son duruk Memphis Açık Hava RAMSES Müzesiydi. Burada Büyük Ramses’in anıtları vardı. Bugün toplamda 13 Piramit gördüm. Kahire’yi fazlasıyla gezdim, bir sonraki durak Büyük İskenderin şehri. Bir hayal kurdum, peşinden koşuyorum.

(3 Temmuz 2016-Kahire)


Beni Sosyal Medyada takip ederek, beğenerek, paylaşarak destek verebilirsiniz: 
? Facebook: @yenidenyollara
 Instagram: @yenidenyollara
 Youtube: @YenidenYollara TV


Veeeee BONUS!!!
(Videoyu izlemek için tıkla, lütfen!)

 


Mısır maceralarım daha bitmedi. Daha çok var!  Mısır günlüğümün 1. bölümünü okudunuz.

Eğer 2. bölümü okumadıysanız Kuzeyden Güneye Yolculuk | Mısır Günlüğü (2.Bölüm),

3. bölümü okumadıysanız ”Sarı Çöl, Mavi Deniz, Pembe Hayallerim | Mısır Günlüğü (3.Bölüm)” yazıma alalım!


 

Takip etmeye bir yerden başlamak gerek 🙂

FACEBOOK: @YenidenYollara   INSTAGRAM: @YenidenYollara   YOUTUBE: @YenidenYollara TV

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!