Mısır’a hayat veren Nil Nehrine kurulmuş tarihi açından en önemli ikinci şehir ise Luxor. Dünyanın en büyük tapınaklarına sahip olan Luxor, aynı zamanda Dünyanın en büyük açık hava müze kentidir. Yani anlayacağınız bu şehirde her yeri detaylı gezmek isterseniz en az 3-4 gününüzü alır. Peki, şehirde her yeri gezip görmeniz için vaktiniz yoksa, nereleri mutlaka gezmelisiniz? İşte bu yazıda Luxor’da mutlaka görülmesi gereken 5 yeri size anlattım.
Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
? Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara
Youtube: @YenidenYollara TV
Mısır’da görülmesi gereken en iyi 7 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!
Kahire’de görülmesi gereken 5 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!
Aswan’da görülmesi gereken 5 yer hakkında yazımı okumak için tıklayınız!
5 – Luxor Tapınağı
Luxor Tapınağı adeta şehrin sembolü olarak şehrin tam ortasında olduğundan her yerden görülebiliyor. Görkemli eski Mısır mimarlığının Nil Nehri kıyısındaki en zarif örneklerinden biri olan tapınak, Yeni Krallık döneminin 9. firavunu Amenhotep III tarafından, Eski Mısır tanrılarının en büyüğü Amon-Ra adına M.Ö. 14. yüzyılda da inşa edilmiştir. Tapınağın dev bir girişi var. Bu giriş Güneş Tanrısı için yapılmış. Girişin arkasında yine dev sütunların kapladığı salon mevcuttur. Bu tapınakta sadece eski Mısır firavunlarının değil, Büyük İskenderin, o dönemdeki hristiyanların ve müslümanların izlerini görmek mümkündür. Giriş 80 EGP (Mısır Poundu).
4 – Hatşepsut Tapınağı
Bu tapınak Mısır’ın tarihe geçmiş ilk kadın firavunu Hatşepsut için yapılmış. Oldukça büyük ve gösterişli olan Hatşepsut Tapınağı için vadiye hakim bir yer seçilmiş. Tapınağın arka tarafı da sırtını kayalara yaslamış bir konumda bulunuyor. Mimarisi çok büyüleyici olduğundan dolayı Anıtkabir’e ilham olduğu söyleniyor. Gidip yerinde görmek de tabi ki başka bir duygudur. Giriş 80 EGP (Mısır Poundu).
3 – Mumya Müzesi
Müze gezmeyi sevmeyebilirsiniz ama Luxor Mumya Müzesini ziyaret etmeye değer. Luxor kordonda, o dönemde mumyalama işleminin nasıl yapıldığını anlatan ve vitrinlerde örneklerini sunun çok küçük müzedir. 21. Hanedanlığa ait olduğu düşünülen, Amun’un yüksek din adamı Masherati’nin çok iyi korunmuş mumyasını da müze de görebilirsiniz. Giriş 60 EGP (Mısır Poundu).
2 – El-Karnak Tapınakları
El-Karnak Tapınaklarının yapımı 2000 yıldan fazla sürmüştür. Yaklaşık 30 firavun tapınağa kendi izini bırakmak için bir şeyler eklemiştir. Dolayısıyla tapınakların anası olan El-Karnak gezisi boyunca bir çok firavunun izine rastlamak mümkündür. Büyüleyici mimari görmek istiyorsanız, şüphesiz El-Karnak Tapınakları en doğru tercihtir. Giriş 120 EGP (Mısır Poundu)
https://www.instagram.com/p/BH4GwRDBUZj/?hl=en&taken-by=yenidenyollara
1 – Krallar Vadisi
Krallar Vadisi (Ölüler Vadisi) 18-20. Hanedanlık döneminde Yeni Krallık’ın Firavunları ve güçlü asillerin gömülmesi amacıyla inşa edilen mezarların bulunduğu vadidir. Firavunlar M.Ö 1539-1079 yılları arasında 2 vadiden meydana gelen Krallar Vadisine gömülmeye başlanmıştır. Sebebi ise artık Piramitlerin soyguncular tarafından yağmalandığını öğrenen Firavun krallar kendi mezarlarının kimsenin bulamayacağı yerlerde olmasını tercih etmeleridir. Vadiye giriş 100 EGP (Mısır Poundu).
Add comment