SAMİSTAL YAYLASI: Bulutlarla Arkadaş Olmak (detaylı)

Samistal yaylasinun
Neden erimez kari
Sevdum da alamadum
Böyle durdun ya hani


Karadeniz sadece betonlaşmış Uzungöl, Sümela Manastırı, araplaşmış Ayder Yaylası, tuhaf bir şekilde restore edilmiş Zilkale değildir. Çok popüler mekanlarda muhlama yiyip kazıklanmak değildir. Karadeniz nefes almaktır, yaşadığını fark etmektir, gökyüzüne bakabilmektir, yıldızların altında hayal kurmaktır, yeşile boğulmaktır, sislerin arasında kendini bulmaktır. Çılgınca horon tepmektir, doyasıya gülmektir, sohbete muhabbete doymaktır Karadeniz. Bu yazıda yine Kaçkar yaylaları blog serisindeki Samistal Yaylası ile devam ediyorum.

Bu blog serisi sırasıyla:

Elevit Yaylası:Doğanın Kaçkarlara Açılan Kapısı,

Trovit Yaylası:Kaçkarların Eteğinde Bir Yayla,

Palovit Yaylası:Gökyüzündeki Vadi,

Samistal Yaylası:Bulutlarla Arkadaş Olmak,

Hazindak Yaylası,

Pokut Yaylası,

Sal Yaylası – olarak devam edecektir.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV


Palovit ve Samistal Yaylasındaki Maceralarımı İzlemek İçin Tıklayınız!

Palovit yaylasında macera dolu geçirdiğim 2 gün sonra Karadeniz türkülerinin sesini takip etmek üzere Samistal yaylasına gitmeye karar verdim. Dün Engin abinin kahvesinde tanıştığım dağcı arkadaşlara katılarak sabah erkenden  yola koyuldum. 1 saatlik yürüyüşten sonra hem Palovit’i hem de Amlakit’i görebileceğimiz bir tepeye çıkmıştık. Birden bire her tarafı sis bastı. Yapacak bir şey yok diye yola devam ettik ve yaklaşık 1,5 saat sonra da sislerin arkasında silüet gibi görünen Samistal evleri gözüktü. Yaylaya gelir gelmez meşhur salıncağın oraya gittik ve buz gibi yayla suyundan çay içerek mola vermeye karar verdik. Her taraf sisli olduğu için Samistal’i tam anlamıyla göremedim. Ama bu yayla büyük kütle taşlarla yapılmaş, hala geleneksel mimari dokusunu koruyan evlere sahip nadir yaylalardan birisidir. Hayvancılık geleneği Samistal’de devam etmektedir. Kaçkarların eteğinde bulunan en yüksek rakıma (2600 m) sahip olan Samistal’de yaklaşık 100-120 hane bulunmaktadır. Yayla halkı genel olarak Hemşin bölgesindendir. Ağırlıklı olarak da Bodollu, Tecina ve Makrevis köylerinden geliyorlar. Genelde yayladaki insanlar çok sıcakkanlıdır ama Samistal halkı bir başka sıcakkanlı ve misafirperverdir.

Neydi sloganımız: YOL YEŞİLKEN DÖN!

Peki Samistal Yaylası Nerede?

Samistal yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olup, arasındaki mesafe 57 km’dir. Rize Çamlıhemşin’den yola çıkarsanız, sırasıyla Çinçiva, Zilkale, Çat köyü, Elevit, Trovit, Palovit yaylasından sonra Samistal’e geliyorsunuz. Bu eskiden kullanılan yol olarak biliniyor. Fakat yeni yayla yollarının yapılmasıyla Çamlıhemşin ilçesi ve Palovit yaylası mesafesi 42 km oldu. Artık Çamlıhemşin’den Şenköy’e kadar geldikten sonra, Palovit Şelalesi yolunu takip ederek, Amlakit ve Palovit Yaylasından sonra buraya ulaşabilirsiniz.

Samistal Yaylasının Harita Konumu İçin Tıklayınız

Panoramik Samistal Yaylası

Yaylaya Ne Zaman Gidilmeli?

Kaçkar yaylalarını gezebileceğiniz en uygun mevsim yaz mevsimidir. Rakım yüksek olduğundan dolayı hava ancak bu aylarda ısınmaya başlıyor yaylada. Yollar kasım-mayıs arası karlı hava şartlarından dolayı kapalıdır. Aynı zamanda konaklama işletmeleri de mevsimsel çalıştığı için bu aylarda açık oluyor. Ben size ağustos ayının son haftalarında gitmenizi öneririm. Huzur istiyorsanız, yaylaya haziran ayının sonunda, temmuz ayının başında gitmelisiniz. Ama gitmeden önce mutlaka yayla hava durumuna göre kıyafetler aldığınızdan emin olun. Geceleri yüksek rakımdan dolayı hava buz gibi oluyor.

Kaçkar Yaylaları | RİZE

Samistal Yaylasına Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Samistal yaylasına sadece 4 x 4 arabayla gidebilirsiniz. Trabzon havalimanından yada Rize’den 4×4 araç kiralamak en mantıklı olanıdır. Yürüyerek yaylaya çıkmak isterseniz, bilin ki bu çok zor olacaktır. Sürekli yokuş yukarı, sırtınızdaki çanta ile yürümek için kondisyonlu olmanız lazım.  Aracınızla yukarıdaki yol tarifini takip ederek yaylaya gidebilirsiniz. Tabi ki otostop ile Palovit Şelalesine kadar çok rahat gelebilirsiniz, sonra ise yürüyerek devam edebilirsiniz yada yaylaya giden arabalara otostop çekmeyi deneyebilirsiniz. Otostop ile denerim, giderim rahat olabilirsiniz ama unutmayın ki yolu bilmiyorsanız, GPS’iniz yoksa Kaçkarlar’da benim gibi kaybolma riskiniz çok yüksektir. Yolu bilmeyenler ve ilk defa bu bölgeye gezmeye gelenlere tavsiyem mutlaka rehber ile yaylalara çıkmalısınızdır. Bisiklet için yol uygun değildir ve sürekli yokuş yukarı tırmandığınız için ayrı bir yük, eziyet olur. Bisiklet ile gitmenizi tavsiye etmiyorum.

Palovit-Samistal Yolu

Yayla Ve Çevresinde Neler Yapılabilir?

Samistal yaylası Kaçkarlardaki en yüksek rakımda bulunun yayladır. Dolaysıyla pek fazla yapılacak aktivite, görülecek yer yoktur. Hazindak, Palovit, Amlakit yaylalarına günübirlik trekking yapabilirsiniz. Mutlaka Samistal-Hazindak eski göç yolunu yürümelisinizdir. Bölgedeki nadir bozulmamış taş yollardan biridir. Yayla evlerini ziyaret edebilirsiniz. Yayladaki salıncakta sallanırken hayallere dalmak ücretsiz ve sınırsızdır. Huzuru dinlerken, efsane fotoğraflar da çekmeyi ve anı ölümsüzleştirmeyi de unutmayınız.

Samistal-Hazindak Taş Yolu

Samistal’de Konaklama İmkanı Var mı?

Maalesef Samistal turistik yayla olmadığı için her hangi  bir konaklama tesisi bulunmamaktadır. Belki de böylesi daha güzeldir diye düşünüyorum. Fakat çadır kurulacak, kamp yapılacak düzlükler var. Yayla evlerinden uzak, dere kenarındaki düzlükte, yayla halkını rahatsız etmemek şartıyla kamp yapabilirsiniz. Dikkatli okuyun lütfen! Kamp alanı yoktur. Çadır kiralama imkanı yoktur. Kamp ekipmanlarınızı yanınızda götürmeniz lazım.

Tipik Samistal Yayla Evi

Yaylada Yiyecek-İçecek Alabileceğimiz İşletme Var mı?

Samistal yaylasında 1 köy kahvesi ve bakkal bulunduğu söyleniyor. Ama ben gittiğimde görmedim. Kapanmış da olabilir. Çünkü yayla halkı kendi ihtiyaçlarını şehirden kendileri temin ediyor. Ayrıca yaylada elektrik olmadığından dolayı telefonunuzu, kameranızı,  elektronik cihazlarınızı şarj edemeyebilirsiniz. Evlerde jeneratör ile elektrik kullanıyorlar. Bu arada yaylada telefon çekmez, ama Palovit-Samistal yolundaki tepede Turkcell ve bazen Vodafone çekebiliyor.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara 
Youtube: @YenidenYollara TV


YenidenYollara Tavsiyeleri

  • Öncelikle, yaylanın belediyesi YOKTUR. O yüzden LÜTFEN çöpünüzü yaylada bırakmayın, arabanızla şehire getirip, çöp konteynırlarına atın;
  • Size ulaşamayınca, endişelenmemesi için yaylaya çıkmadan önce yakınlarınıza arayıp haber verin lütfen!;
  • Yaz olmasına rağmen akşamları hava çok soğuk olabilir, ona göre yanınıza kıyafet alın;
  • Bir anda bardaktan boşalırcasına yağmur yağabilir, yağmurluklarınızı unutmayın;
  • Sisli havalarda yürüyüşe çıkmayın, kaybolma ihtimaliniz çok yüksek;
  • Sisli havalarda kaybolursanız, ineklerin evlerine dönmesini bekleyin, onlarla yolu bulmanız garantidir;
  • Her türlü acil duruma karşı yanınızda ufak bir sağlık çantası bulundurun;
  • Yayla güneşi yakıcıdır, kreminizi yanınızdan eksik etmeyin;
  • Diğer yaylalara yürümek isterseniz, yanınızda mutlaka yeterli yiyecek bulunsun;
  • Kamp yaparken yayla halkını rahatsız etmeyiniz;
  • Yayla evlerinin arasında dolanırken eğer size birisi çay davetinde bulunursa kesinlikle geri çevirmeyin;
  • Yayladaki halkın muhabbeti, sohbeti çok iyi olur, kendileri de tam portre fotoğrafı gibidir;
  • Yaylada mutlaka mıhlama (muhlama, kuymak) deneyin, zira o lezzet şehirde yoktur;
  • Doyasıya türkü söyleyin, horon tepin, yağmurla dans edin, gün batımlarını izleyin;
  • Çıplak ayak yeşil çimenlerde dolaşın, çam ağaçlarının kokusunu içinize çekin, kelebekleri kovalayın;
  • Dere sesine uyuyun ve bol bol hayal kurun;
  • WC sistemi olmadığı için, direk dereye akıtılıyor bunu bilerek gitmenizde fayda var;
  • Hiç yatacak yer bulamadığınızı varsayalım, yayladaki her hangi bir evin kapısını çalabilirsiniz (bu da benden kıyık olsun);
  • Hazindak-Samistal eski orman göç yolunu mutlaka yürüyün;
  • Tekrar yazıyorum, çöpünüzü yaylada bırakmayın, lütfen!

Bu türkü sizi Samistal’e götürsün!

YAKLAŞAN ETKİNLİKLERİMİZ

Daha fazla bilgi için tıklayınız

Karadeniz turuna hemen kayıt ol!
Karadeniz Turu, Ağustos 2020

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yolumuzu Takip Edin!