SÜLÜKLÜ GÖL REHBERİ: Gizli Cennetin Doğaya Açılan Kapısı (detaylı)


Orman bekçi ile değil, sevgi ile korunur.
Ormana çöpünü değil, sevgini bırak!

                                                                                     Bir Kampçı Atasözü


Bugün size Bolu’daki gizli cennetlerden biri olan Sülüklü Göl Tabiat Parkını anlatacağım. Çoğumuzun instagram’da fotoğraflarını görüp, ”Gidilecekler” listesine eklediği, fakat hep ertelediğimiz doğa harikası bir yer değil mi burası?

Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim:
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara
Youtube: @YenidenYollara TV


Önce Sülüklü Göl Hayal Kampımızın Videosunu İzleyin!

Peki, Sülüklü Göl Tabiat Parkı Nerede?

Sülüklü Göl Tabiat Parkı, Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Bolu ilinin Mudurnu ilçesideki Tavşansuyu köyü  sınırları içinde yer almaktadır. Tabiat Parkı konum olarak Sakarya ile Bolu illerinin sınırını belirliyor. Bolu’nun Mudurnu ve Göynük ilçelerine, Sakarya’nın da Akyazı ilçesine bağlı Dokurcun mahallesine sınırı vardır.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı konumunu Google Haritalardan bakmak için tıklayınız!

Sülüklü Göl’e Ne Zaman Gidilmeli?

Sülüklü Göl bozulmamış doğası ile dört mevsim de  sizi farklı karşılar. Yazın yeşilin 50 tonuyla,  sonbaharda yaprak dökümünün turuncu renkleriyle, kışın beyaz kar üstünde ağaç gövdeleriyle, ilkbahar da ise farklı 406 bitki türü ile selamlar ziyaretine gelenleri. Ama bana sorarsanız, buraya Eylül, Ekim aylarında gidilmelidir. Sisli ve hafif çiseleyen yağmuru ile sanki Doğu Karadeniz’deymiş gibi havası var bu mevsimde.

Sisli Manzaralı Sülüklü Göl

Göl Nasıl Oluşmuş?

Benzersiz ekosisteme sahip olan Sülüklü göl, doğadaki tektonik hareketler sonucu meydana gelen heyelan sonucunda oluşmuştur. Uzmanların yaptığı incelemeye göre, göl yaklaşık 3 asır önce 1703’de oluşurken tektonik hareketler sonucunda toprak alan çökmüştür. Çukur alan taban suyu ve Tavşansuyu deresi tarafından doldurulmuştur. Çökme sonrası toprakta bulunan 183 adet çam ve meşe ağaçların üst kısımları dikili şekilde çürümeden su üzerinde kalmıştır ve özellikle yaz sonu suların azalmasıyla birlikte gölün içinde ilginç bir manzara oluşturmaktadır. Tabiat Parkı toplamda 810 hektar alana sahip olup, gölün büyüklüğü 60 hektardır. Sülüklü Göl’ün rengi mevsime göre değişmekte olup yeşil ya da mavi renkte olmakatadır. Sülüklü Göl’de alabalık, kızılkanat ve gümüş balıkları yetişmektedir. Göle adını veren sülükler ise insanların bilinçsizce göle attığı balıklar tarafından yenildiği için günümüzde görülmüyor. Buranın yörede bilinen ismi Sarıgölcüktür.

Bu bölgede Sülüklü göl dışında 1 kilometrelik yürüyüş mesafesinde 2 adet daha göl bulunmaktadır. Sülüklü Göl’den sonra bölgedeki en büyük göl Kavaklıgöl’dür. Sülüklü Göl’e ismini veren sülüklere ise Kavaklı Göl civarında görmek mümkündür. Sülükler ise günümüzde çeşitli hastalıklar için kullanılan geleneksel yöntemdir. Bir diğer gölün ismi ise Akvaryum Gölü. Diğer göllere göre çok küçük olup, dibi görünmektedir. Göllerde yüzmek her ne kadar tehlikeli olsa da yüzebilirsiniz. Ama yine de dikkatli olmakta fayda var.

Başka Açıdan Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Tabiat Parkı Ziyareti Ücretli midir?

Sülüklü Göl Tabiat Parkı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün Bolu bölgesine aittir. Bolu merkezden haftada 1 kere çöp konteynırlarını toplamak için görevliler geliyor, onun dışında hiç uğramıyorlar. Yani, Tabiat Parkının girişinde hiç bir görevli yoktur. Bu sebeple girişler ücretsizdir. Kamp yaptığınızda bile kimse sizden doğada kaldınız diye para almıyor! Sizce de ilginç değil midir?!

Sülüklü Göl Tabiat Parkı Girişi

Sülüklü Göl’e Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Sülüklü Göl’e ulaşım için 2 yol mevcuttur. İstanbul yönünden gelenler için Sülüklü göl İstanbul’dan 210 km ve ortalama varış süreniz 3 saattir. Eğer Otobandan (TEM) geliyorsanız ”Akyazı, Mudurnu” sapağından gişelerden çıkıp, Adapazarı-Mudurnu yoluna girmelisiniz. Sonrasında, Mudurnu (İlçe) yolununu takip ederek, Dokurcun mahallesinin içinden geçen yoldan hiçbir yöne sapmadan 3 km asfalt yolu takip ederek Tavşansuyu köyüne gelmelisiniz. Gişelerden köye kadar 36 km. Ankara yönünden gelenler için Bolu’dan 75 km batı istikametine doğru giderek, sırasıyla Abant Gölü ve Taşkesti beldesinden geçerek yaklaşık 1,5 saatte Tavşansuyu köyüne varılabilmektedir. Tavşansuyu köyüne gelince sağda  ”Sülüklü Göl 9,5 km” tabelasını ve bir oluklu çeşme göreceksiniz. İşte çeşmeden sağa doğru 9,5 km stabilize ve toprak yolu 30 dakika boyunca harika manzaralar eşliğinde seyir ederseniz Tabiat Parkına ulaşmış olursunuz. Kış aylarında yol şartlarını önceden öğrenmenizi tavsiye ederim. Olmadı arabayı köyde bırakıp, diz boyu karda 9.5 km trekking yapıp göle ulaşabilirsiniz.

Eğer arabanız yoksa, Akyazı ilçesine kadar otobüsle gelip, Akyazı-Dokurcun minibüslerine binebilirsiniz. Yaz aylarında her yarım saatte bir minibüs kalkıyor. Fakat diğer mevsimlerde havanın kararmasına kadar minibüs servisleri mevcuttur. Dokurcun mahallesine geldikten sonra ise 3 km yürüyüp Sülüklü Göl yoluna gelebilirsiniz. Oradan da Tabiat Parkına ancak otostop çekerek ulaşabilirsiniz. Haftasonu günübirlik gidenlere otostop çekebilirsiniz. Benim tavsiyem, eğer otostopla gidecekseniz çok geç saate kalmayın. (Videoyu izlemek için tıklayınız 😀 )

Tabiat Parkında Ve Çevresinde Nereler Gezilmeli/Görülmeli?

Tabiat Parkı sınırları içerisinde gezmeniz gereken ilk yer zaten Sülüklü Göldür. Daha sonra Kavaklı Göl ve Akvaryum göllerine yürüyebilirsiniz. Toplamda bu göller için 1,5-2 saat ayırmalısınız. Sülüklü Göl’ün çevresinde ise Abant Yaylası, Göynük Yaylası, Susuz Yaylası, Çiğdem Yaylası, Açella Yaylası ve Davlumbaz yaylası bulunmaktadır. Hatta yaz mevsiminde giderseniz Yayla Şenliklerine denk gelebilirsiniz. Şenliklerin tarihleri her sene değişmektedir, Haziran’ın sonlarına doğru başlıyor. Şenlikler 3 gün sürüyor ve yazın gelişi kutlanıyor.

Ayrıca, Tavşansuyu köyü yakınlarında bir çok gezilebilecek yer vardır: Bolu’nun tarihi Göynük ve Mudurnu ilçeleri, Sünnet Gölü, Taşkesti’de Karamurat Gölü ve Sarot Termal Kaplıcaları, Abant Tabiat Parkı, Bolu Gölcük Tabiat Parkı, Sakarya’nın Taraklı ilçesi ve Taraklı Termal Kaplıcaları.

Sülüklü Göl'ün Tepeden Manzarası

Sülüklü Göl Trekking Rotası Nasıldır?

Genel Sülüklü Göl Trekking Rotası Tavşansuyu köyünden (rakım 480) başlayıp Tabiat Parkına (rakım 1075) kadar 9.5 km yürüyüş yapılıyor. Zoru sevenler için Kavaklı Göl yönünden Göynük yaylalarına ve Batı istikametinde ilerleyerek Davlumbaz Yaylasına geçerek yürüyüş parkurunu biraz daha zorlaştırmak ve uzatmak mümkün, hatta Davlumbaz Yaylasından da Dokurcun’a inerek yürüyüş rotası tamamlanabilir. Bu çoğu kişinin tercih ettiği rotadır.

Bundan başka farklı yürüyüş rotaları da vardır. Sülüklü Göl’den Taşkesti’deki Kara Murat Gölüne kadar olan yürüyüş parkurunu yürüyebilirsiniz. Toplam mesafe 9.5 km. Parkur zorluğu ise 2/6.

Sülüklü Göl-Kara Murat Gölü Yürüyüş Rotası

Eğer biraz daha zor parkurda yürüyüş yapmak isterseniz, Sülüklü Göl-Çubuk Gölü parkurunu tercih edebilirsiniz. Toplam mesafe 17 km. Parkur zorluğu ise 4/6.

Sülüklü Göl-Çubuk Gölü Yürüyüş Rotası

Orman içinde yürümekten daha güzel spor aktivitesi olabilir mi? Peki, ya kaybolursanız? Unutmayın! Doğa güzel olduğu kadar da vahşidir. Her şey başınıza gelebilir. O yüzden yürüyüşe başlamadan önce Jandarmaya ve 444 26 58’i arayarak bilgi veriniz.

Göl Kenarında Kamp Yapılıyor mu?

Evet, istediğiniz gölün kenarında (3 göl var) kamp yapabilirsiniz. Yada daha mistik bir ortam arıyorsanız, ormanın derinliklerinde yüksek çam ağaçlarının altında çadırınızı kurabilirsiniz. Bunun için kimseden izin almanıza gerek yok. Kamp alanında ücretsiz kadın/erkek tuvaletler mevcuttur.  Sülüklü Göl kenarında bir kaç yerde çeşme var. Benim tavsiyem en az bir gece kalın ve buranın enfes doğasını yaşayın, hava açık ise gece mutlaka açık alanda yıldızları seyredin. Fotoğraflarınızı Sosyal Medyada #YenidenYollara#HerYereGiderim etiketleri ile paylaşmayı unutmayınız!!! ?

Böyle bir manzaraya ”GÜNAYDIN” demek istemez miydiniz?


Konaklamak İçin Başka Alternatif Var mı?

Sülüklü Göl Tabiat Parkı sit alanı olduğu için göl çevresinde otel, pansiyon yapmak yasaktır. Bu sebepten dolayı Tabiat Parkı dışında, en yakın otelde yada pansiyonda konaklamanız gerekiyor. Adapazarı, Akyazı, Bolu, Mudurnu, Göynük ilçelerindeki farklı konaklama imkanlarına bakabilirsiniz.

Sülüklü Gölün Kış Manzarası

Sülüklü Göl’de Yiyecek-İçecek Alabileceğimiz İşletme Var mı?

Hayır, maalesef yok. Alış veriş yapabileceğiniz en yakın yer Dokurcun mahallesindeki markettir. Akyazı’da, Bolu merkezde, Mudurnu’da daha ekonomik marketler bulabilirsiniz. Yemek yemek için Tavşansuyu köyünden 3 km sonra, Sülüklü Göl yolunda Soykan Alabalık Tesisleri var. Duyduğuma göre, Sakarya’da en iyi alabalık yapan işletmeymiş orası. Ben denemedim.  O zaman neymiş? Bütün yiyeceklerinizi kendi yanınızda getirmelisiniz.


Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim:
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara
Youtube: @YenidenYollara TV


YenidenYollara Tavsiyeleri

  • Doğa harikası mutlaka gitmelisiniz;
  • Doğa harikası yine mutlaka gitmelisiniz;
  • Doğa harikası yine tekrar mutlaka gitmelisiniz;
  • Kimsenin sizinle ilgilendiği yok. Görevli, bekçi, vs yok;
  • Çok bakir, sessiz, mistik ortamı var. Aynı zamanda vahşidir;
  • Her mevsim gidebilirsiniz. Özellikle Eylül-Ekim ayları;
  • Bazen Karadeniz’deki gibi sis olabiliyor her yer, Sülüklü Gölü görmeden dönme ihtimaliniz da var. Şaka değil bu;
  • Arabanız alçaksa biraz yavaş gidin, son 9.5 km yol biraz bozuktur;
  • Otostopla göle gidecekseniz çok erken yola çıkmanızı tavsiye ederim;
  • Otostopla ulaşım için Akyazı-Dokurcun-Sülüklü Göl rotası daha rahattır;
  • Tabiat Parkına gitmeden önce bütün yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı tamamlayın;
  • Sülüklü Göl’de otel, pansiyon, market, büfe, vs yok. İyi ki yok!;
  • Göl’de balık tutmak ve yüzmek yasaktır. Ama siz yine ikisini de yapabilirsiniz;
  • Ormanın derinliklerinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz;
  • Davlumbaz Yaylasına çıkıp, Sülüklü Gölü tepeden izleyebilirsiniz. Manzarası efsane;
  • Yürüyüş rotalarına başlamadan önce mutlaka Jandarmaya haber verin. Zira kaybolabilirsiniz. (Boz ayı çıkabilir!);
  • Hava yağmurlu ve sisli iken yürüyüş yapmayın, kaybolma ihtimaliniz daha yüksektir;
  • Gölün etrafında fazla çadır kurabilecek alan yoktur. Toplu etkinlik yapacaksanız Sülüklü Göl’ün sol tarafındaki göl kenarına giden yolu takip ederek düz bir araziye ulaşabilirsiniz.
  • Kamp yaparken tek dikkat etmeniz gereken husus ateşi yaktığınız yer;
  • Ateş yakmak için odun çok. Zaten ormana gidiyorsunuz;
  • Ormandasınız bunun bilincinde olarak hareket edin. Diğer hayvanları rahatsız etmeyin, lütfen.
  • Misafir gibi davranın. Doğa diğer hayvanların yaşam yeridir. Biz şehirlere taşınarak kendi hakkımızı kaybettik diye düşünüyorum;
  • Lütfen doğada bulunduğunuz sürece organik olmayan tüm çöplerinizi yanında getirdiğiniz poşetlere koyun ve çöp konteynırlarına atın! Evinizde sigara içip, halının üstüne atıyor musunuz? Çöplerinizi yatağın altına atıyor musunuz?
  • Sülüklü Göl’ün temizlik görevlisi YOK. Bunu unutmayalım, lütfen!

Sülüklü Göl videosunu izlemek için tıklayınız

YAKLAŞAN ETKİNLİKLERİMİZ

Daha fazla bilgi için tıklayınız

Karadeniz turuna hemen kayıt ol!
Karadeniz Turu, Ağustos 2020

Aziz Ahmedov

- Hayal Mühendisi & Hikaye Anlatıcısı
- Part-time İngilizce Öğretmeni & Gezgin
- Doğasever
- Amatör fotoğrafçı

2 comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Merhaba
    Haftasonu bu deneyimi yaşayıp orada kamp yapmış biri olarak bu güzel yazıya eklemek istediklerim var.
    Yürüyüş parkurları ve manzara harika gölde balık neredeyse yok küçük denemeler yapdık başarılı olamadık :))
    Alışverişi eniyi Akyazı yönünden gelirken 12 km kala Dokurcunlar mah. Den yapabilirsiniz ( market tekel bayi kasap manav hepsi mevcut ve köy ürünleri bulabilirsiniz) ( biz alışverişi akyazıdan yaptık biraz dağınık yayla kasabını kullandık eti iyiydi)
    İstanbuldan geldiğimiz için kahvaltıyı yol üzerindeyapalım dedik ve soykan alabalık tesislerine girdik kahvaltı fiyatını bilmeyen neler olduğunu söyleyemen ilgisiz birileri tarafından karşılaşınca yan tarafındaki ve son yerleşim olan Elteş alabalık tesislerine geçtik ( sonradan bunun ne kadar doğru bir karar olduğunu anladık ) çocukluğu köyde geçmiş biri olarak batıda uzun yıllar sonra yaptığım gerçek anlamda tek köy kahvaltısıydı diyebilirim. ( tereyağı peynir reçel ev yapımıydı) kuymak tereyağının kalitesini yansıtıyordu. Yakup beye teşekkür ediyoruz akşam gölde bizi ziyaret ederek muhabbettimize katılıp ayva ikramı için. Kendileri kamp odunu satışı da yapmaktalar.
    Bütün güzelliklere rağmen sıklıkla başımıza gelen kampın ne olduğunu bilmeyen o güzelim yeri açık hava düğün salonuna çevirerek gece 12 ye kadar son ses müzik dinleyen bir grup vardı.
    Mutlu gezmeler

  • Uzun yıllar önce gitmiştik, parkur rakım yüzünden zorlamıştı ama manzara muhteşemdi, güzel yazı için teşekkürler

Yolumuzu Takip Edin!