Haba gideyurum buradan,
Haba Varteor’dur durağım,
Haba sevdumda alamadum,
Haba odur benum merağum
Karadeniz’de yaşamak ne güzel bir duygu anlatamam, ama Karadeniz’de gezmek çok güzel diyebilirim. Dere, şelale, dağ, tepe, yayla.. mavi ve yeşil bir arada.. gündüzleri yağmurlu ve sisli geçer, geceleri ise parlayan yıldızlarla dolup taşar gök yüzü. Ben Karadeniz’e aşığım, her sene gitmezsem içim bir hüzün olur. Kaçkar Yaylaları blog serisine Trovit Yaylası ile devam ediyorum.
Bu blog serisi sırasıyla:
Elevit Yaylası:Doğanın Kaçkarlara Açılan Kapısı,
Trovit Yaylası: Kaçkarların Eteğinde Bir Yayla,
Palovit Yaylası:Gökyüzündeki Vadi;
Samistal Yaylası,
Hazindak Yaylası,
Pokut Yaylası,
Sal Yaylası – olarak devam edecektir.
Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara
Youtube: @YenidenYollara TV
Elevit ve Trovit Yaylasındaki Maceralarımı İzlemek İçin Tıklayınız!
O halde devam edelim yayla serüvenimize. Trovit aslında benim Kaçkarlar’da kaybolduğum yayla. Elevit yaylasından geçtikten sonra, otostop çektiğim araç beni Trovit’te bıraktı. Kaybolduğumu anladığımda ”Son durak burası, artık yolunu bulursun sen” diyen abi çoktan oradaki evlerin birine girmişti. Yaylada tahmini olarak 100 ev olduğundan dolayı, paniklemeden, keyfimi hiç bozmadan doğaya bırakmıştım kendimi. Ahmet abi ile tanıştığımda yaylanın ismini öğrendim. Gezilecek yerleri söyledi ve çadır kurabileceğim bir alan gösterdi. Yaylada 100’den fazla ev var ama kapılar kilitli, yayla bom boş. Anlaşılan çok huzurlu bir gece beni bekliyordu. Yaylanın rakımı 2530 m. Yayla Çamlıhemşin ilçesine bağlı Tepan (Bilen), Ğumno (Yaltkaya) ve Papager köylüleri tarafından kullanılıyor. Trovit yaylasının çok güzel manzarası vardır, kuzeyinden buz gibi Garmik deresi geçiyor. Yayladaki evler tipik yontma taş evlerdir.
Peki Trovit Yaylası Nerede?
Trovit yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olup, arasındaki mesafe 64 km’dir. Çamlıhemşin’den yola çıkarsanız, sırasıyla Çinçiva, Zilkale, Çat köyü, Elevit, Trovit yaylasına kadar yeşili ve dereleri izleyerek geliyorsunuz. Çat’tan sona yaylaya kadar 15-16 km stabilize bozuk yol başlıyor. Araba veya yaya yürüyerek gidebilirsiniz. Bisiklet için yol uygun değildir ve sürekli yokuş yukarı tırmandığınız için ayrı bir yük, eziyet olur.
Trovit Yaylasının Harita Konumu İçin Tıklayınız
Yaylaya Hangi Mevsimde Gidilmeli?
Kaçkar yaylalarını gezebileceğiniz en uygun mevsim yaz mevsimidir. Rakım yüksek olduğundan dolayı hava ancak bu aylarda ısınmaya başlıyor yaylada. Aynı zamanda konaklama işletmeleri de mevsimsel çalıştığı için bu aylarda açık oluyor. Ama dilerseniz yaylayı ilkbahar aylarında da ziyaret edebilirsiniz. Eminim ki, nisan ayında hala karlarla kaplı Kaçkarları izlemek de çok keyiflidir.
Trovit Yaylasına Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?
Trovit’e çıkmak için şahsi aracınız olmalı. Yada Trabzon havalimanından 4×4 araç kiralamak en mantıklı olanıdır. Aracınızla yukarıdaki yol tarifini takip ederek yaylaya gidebilirsiniz. Bisiklet ile yaylaya çıkmanız çok zor, yol uygun değil (son 16 km yol bozuk). Tabi ki otostop ile Çat köyüne kadar çok rahat gelebilirsiniz, sonra yürüyerek devam edebilirsiniz.
Yayla Ve Çevresinde Neler Yapılabilir?
Trovit Yaylasında yapılacak aktiviteler çok fazla olmasa da yeşilin her tonuna doyabilecek, huzurlu ve keyifli vakit geçirebileceksiniz. İsterseniz Garmik yaylasınadaki Yıldız Krater gölüne (yayla halkı arasında Cofkun Gölü) yürüyebilirsiniz, isterseniz de yaylada güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu arada kartpostallardaki gibi Trovit’teki bütün evlerin kapısı ve pencereleri Palovit geçidine bakıyor.
Trovit’te Konaklama İmkanı Var mı?
Okuduğum diğer yazılarda, Trovit’te 1 tane misafirhane olduğu yazıyordu. Ama kullanılmıyor sanırsam. Zaten ben gittiğimde de böyle bir yer bulamadım. O yüzden maalesef bu yaylada konaklama adına bir tesis yoktur. Belki de böylesi daha iyidir diye düşünüyorum. Fakat çadır kurulacak, kamp yapılacak güzel, düz araziler vardır. Yayla evlerinin karşısında, yayla halkını rahatsız etmemek şartıyla kamp yapabilirsiniz. Yaylada çadırda konaklama gibisi var mı? Çadır kiralama gibi bir durum söz konusu değildir. Kamp ekipmanlarınızı yanınızda götürmelisiniz.
Yaylada Yiyecek-İçecek Alabileceğimiz İşletme Var mı?
Yaylada “Trovit Cafe” dışında başka yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz başka bir yer yoktur. Kafenin sahibi Ahmet abi. Kafe dediğime bakmayın, küçücük bir kulübe aslında. Tabi fiyatları normal şehirdeki işletmelerden 2-3 kat daha pahalı olabilir.
Menü
Yemekler: İçecekler:
* Yöresel Kahvaltı *Çay
*Yayla Mıhlaması *Asitli içecekler
*Pilav üstü kuru fasulye *Alkollü içecekler
Yani anlaşılan, yaylada aç kalmazsınız. Yine de yaylaya çıkmadan önce Çamlıhemşin’de market alışverişinizi yapmanızı tavsiye ederim. Suyu dert etmeyin zaten. Daha önce de bahsettiğim gibi, Kaçkarlar’da her yerde su bulunur.
Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara
Youtube: @YenidenYollara TV
YenidenYollara Tavsiyeleri
- Öncelikle, yaylanın belediyesi YOKTUR. O yüzden LÜTFEN çöpünüzü yaylada bırakmayın, arabanızla şehire getirip, çöp konteynırlarına atın;
- Size ulaşamayınca, endişelenmemesi için yaylaya çıkmadan önce yakınlarınıza arayıp haber verin lütfen!;
- Yaz olmasına rağmen akşamları hava çok soğuk olabilir, ona göre yanınıza kıyafet alın;
- Bir anda bardaktan boşalırcasına yağmur yağabilir, yağmurluklarınızı unutmayın;
- Sisli havalarda yürüyüşe çıkmayın, kaybolma ihtimaliniz çok yüksek;
- Sisli havalarda kaybolursanız, ineklerin evlerine dönmesini bekleyin, onlarla yolu bulmanız garantidir;
- Her türlü acil duruma karşı yanınızda ufak bir sağlık çantası bulundurun;
- Yayla güneşi yakıcıdır, kreminizi yanınızdan eksik etmeyin;
- Diğer yaylalara yürümek isterseniz, yanınızda mutlaka yeterli yiyecek bulunsun;
- Kamp yaparken yayla halkını rahatsız etmeyiniz;
- Yayla evlerinin içinde dolanırken eğer size birisi çay davetinde bulunursa kesinlikle geri çevirmeyin;
- Yayladaki halkın muhabbeti, sohbeti çok iyi olur, kendileri de tam portre fotoğrafı gibidir;
- Yaylada mutlaka mıhlama(muhlama, kuymak) deneyin, zira o lezzet şehirde yoktur;
- Doyasıya türkü söyleyin, horon tepin, yağmurla dans edin, gün batımlarını izleyin;
- Çıplak ayak yeşil çimenlerde dolaşın, çam ağaçlarının kokusunu içinize çekin, kelebekleri kovalayın;
- Dere sesine uyuyun ve bol bol hayal kurun;
- WC sistemi olmadığı için, direk dereye akıtılıyor bunu bilerek gitmenizde fayda var;
- Hiç yatacak yer bulamadığınızı varsayalım, yayladaki her hangi bir evin kapısını çalabilirsiniz (bu da benden kıyık olsun);
- Tekrar yazıyorum, çöpünüzü yaylada bırakmayın, lütfen!
Harika anlatmissiniz. Çok sik gidilmeyen bir yayla ancak pişman oldum şimdi 😉
Mutlaka gidilmesi gereken, Kaçkarlar’da saklı cennet yaylalardan biridir.