İnsanın hayatına dokunan anlar vardır. Hayata bakış açısını, düşünce ve fikirlerini hatta duygularını bile değiştiren anlardan bahsediyorum. Bu anlar bana bazen ilham ve motivasyon kaynağı, bazen de mutluluk ve pozitif enerji kaynağı oldu. O kıymetli anlardan biri de elbette TED konuşmalarını izlerken harcadığım zamanlardır. ”Paylaşmaya değer fikirler” sloganıyla yola çıkan bu 18 dakikalık konuşmalar beni her seferinde etkiledi. Bu yazıda benim için tüm zamanların en iyi 7 türkçe TED konuşmalarını derledim. Bu videoları izlerken keyif almanız ve öğrenmeniz dileğiyle..
Beni Sosyal Medyadan Takip Ettiğiniz İçin Teşekkür Ederim
? Facebook: @yenidenyollara
Instagram: @yenidenyollara
Youtube: @YenidenYollara TV
En İyi 7. TED Konuşması:
Bager Akbay: Nasıl Zengin Olunur?
Zengin olmanın anlamı ciddi bir hızla değişiyor, daha doğrusu bize öğretilen zenginliğin aslında çok sorunlu olduğunu çevremizdeki örneklerden gözlemleyebiliyoruz. Bir insanın, ilgilendiği alanlarda, ne kadar çok seçeneği varsa o kadar zengin olduğunu kabul edersek, eğitimi, sanatı, üretimi, hayatımızı buna göre nasıl planlayabiliriz? Zenginlik kavramını düşünürken bir çok şeyin farkına varıyoruz sanırım.
Bager Akbay, 1991 yılında Atatürk Fen Lisesinde, yüksek matematik ve programlama ile dolu üç yılın ardından kazandığı eğitim bursu sayesinde bir sene Tokyo’da okudu. İstanbul’a döndükten sonra İTÜ Matematik Mühendisliği’ne girdi. Yıldız Teknik Üniversitesi’ne geçtiğinde programlama ile tasarımın ilişkisini keşfetti ve bir çok ajans için etkileşimli içerikler üretmeye başladı. Mezun olur olmaz, kendi bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 4 yıllık eğitimcilik deneyiminin ardından, Avusturya’ya dijital sanat okumaya gitti. Fiziksel etkileşim, yapay zeka ve sanat üzerine bir çok çalışma yaptı. Kızının doğumu vesilesiyle Türkiye’ye döndü ve eğitimcilik kariyerine devam etme kararı aldı. 4 sene boyunca, eğitimciliğin yanı sıra, sanat ve danışmanlık yaptı.
En İyi 6. TED Konuşması:
Tuna Kılınç: Mutlu Olmak İçin Ben Ne Yaptım?
”Mutlu olmak için ne yapmamız gerekiyor?”un reçetesini bizimle paylaşan Tuna Kılınç 16 yıllık profesyonel iş hayatını bırakıp, yaşamını kendi mutluluğunu sağlamak için devam ettiğini söylüyor. Prestijli işlerin, büyük masaların, manzaralı ofis odalarının, son model arabaların mutluluk vermediğini, hatta paranın bile mutluluk kaynağı olamayacağını vurguluyor. Bu TED konuşması hayata bakış açımızı değiştirmeye zorluyor desem yalan olmaz.
Tuna Kılıç, liseyi Kabataş Erkek Lisesinde, üniversiteyi ise Amerika’da Southern Illinois University’de okudu. 18 yaşında evden uzak, kimseyi tanımadığı bir ortamda, tam zamanlı okul ve çalışma temposunun kazandırdıkları o diploma parçasından çok daha değerli olduğunu düşünüyordu. 16 sene maaşlı profesyonel iş hayatını bitirdikten sonra Mayıs 2005′den beri beyninin solunu emekliye ayırıp, sağını uyandırmaya karar verdiğini söylüyor. İşe yarar yaratacak ve yeni fikir üretebilme coşkusuyla tek kişilik bir şirket kurdu. Bu şirket daha çok yaratıcılık, inovasyon, müşteri ilişkileri, kişisel farkındalık, çalışan memnuniyeti gibi alanlarda iş koçluğu yaparken, bireylere de yaşam koçluğu veriyor.
En İyi 5. TED Konuşması:
Feyza Altun: Ben Bir Kadınım?
Dünya Ekonomi Forumu 2016 raporuna göre kadın ve erkeğin iş hayatında eşit temsili için 117 sene gerekiyor. Erkekleri cinsellikleri üzerinden överken kadınları kendi cinselliklerinden o kadar utandırıyoruz. Dış dünya erkeklere ait olurken, kadınları evlerine kapanmaya zorluyoruz. İş dünyasına girmeyi başaran kadınlar yan rollerde yer alabilirken ana görevler hala erkeklerin tekelinde.
Aktivist Avukat Feyza Altun’un ise tüm bu manzaraya karşı cevabı net: “Ben bir kadınım. Eksik ya da yarım olduğumu düşünmüyorum. Beni bütünleyen şey bir koca, çocuk ya da evlilik değil. Ben kariyerimle, işimle, aşklarımla, hırslarımla, tutkularımla, ruhumla, görüntümle, cinselliğimle, istediklerimle ve istemediklerimle bir kadınım. Varım, tümüm ve var olacağım. Bana eksiksin, yarımsın, yapamazsın, edemezsin diyerek beni asla engelleyemezsiniz. Bizi bu şekilde kabul edin, kabul etmek zorundasınız. Kabul etmeyenler olursa da ettireceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz.”
1987 yılında Üsküdar’da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Halen Altun Hukuk & Danışmanlık bürosunda avukatlık yapmaktadır. Tarafsız Çalışan Anneler Platformu ve Kadın Birliği platformunun kurucusudur. İngilizce, Fransızca ve Farsça bilmektedir. Kadının Fenni yazarın ilk kitabıdır.
En İyi 4. TED Konuşması:
Selçuk Şirin: İtiraz Et, Hayal Kur, İlerle!
Türkiye’de eğitimden istihdama, ekonomiden iş güvenliğine yüzlerce veriyi analiz eden Selçuk R. Şirin, durumun iç açıcı olmadığını belirterek başlıyor konuşmasına. Ancak bu verilere rağmen kendisini asıl kaygılandıran noktanın ülkedeki hayal kıtlığı olduğunu vurgulayan Şirin, bu durumu teknolojik ve beşeri gelişmenin önündeki en büyük engel olarak görüyor. Şirin, hayalini yitiren ülkede “katma değer yaratamazsınız” diyor. Çözüm ise itiraz etmekten geçiyor çünkü Şirin’e göre itirazsız hayal, hayalsiz ilerleme olmaz.
New York Üniversitesi (NYU) Javits Professorü. İstatistik ve davranış bilim alanında uzman olan Şirin ODTÜ’den lisans, SUNY’den yüksek lisans ve Boston College’dan doktora derecesi almış ve NYU-Şirin Araştırma Lab’ında 100’e yakın bilimsel yayına imza atmıştır. Boston College ve NYU’dan Ögretim Üyesi Mükemmeliyet Ödülü, ABD Çocuk Gelişimi Vakfı’ndan Genç Araştırmacı Ödülü ve dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği olan AERA’dan da Araştırma Büyük Ödülü almıştır. Selçuk Şirin 2015 yılında ABD Bilimler Akademisi Komisyonuna seçilmiştir. Hürriyet’te veriye dayalı köşe yazıları yazmakta olan Selçuk Şirin’in son kitabı “Yol Ayrımındaki Türkiye: Ya Özgürlük Ya Sefalet” ilk 6 ayda 10 baskıya ulaşmıştır.
En İyi 3. TED Konuşması:
Emin Çapa: Türk Hamamlarında Suyun Kaldırma Kuvveti Neden Yok?
Emin Çapa, “Türk Hamamlarında Suyun Kaldırma Kuvveti Neden Yok?” başlıklı konuşmasında tarihin önde gelen bilim adamlarıyla çıktığı yolculuğa Türk eğitim sistemine yönelttiği eleştirilerle devam ediyor. Günümüzde yaşanan bilimsel patlamada ülkemizin rolünü iyi belirlemesi gerektiğini anlatırken ekliyor: Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini hamamda bulduysa, binlerce yıldır milyonlarca Türk neden suyun kaldırma kuvvetini bulamadı?
Emin Çapa, 1984’te başladığı İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik bölümünde okudu, lisansüstü eğitimlerinin ikisini de AB üzerine yaptı. Üniversiteye başladığı sene Hürriyet’te stajyer olarak çalışmaya başladı. Ardından Tempo dergisinde ilk kez kadrolu ekonomi muhabiri oldu. Sabah gazetesinde 5 sene ekonomi muhabirliği yaptı. 1999 Kasım ayından 2018 Nisan ayına kadar CNN TÜRK’te çalıştı. Editör olarak başladığı CNN TÜRK hayatında, önce Ekonomi İstihbarat Şefi, ardından Ekonomi Haber Müdürü, son olarak da Ekonomi Müdürü oldu. Amatör olarak bahçıvanlık ve arkadaşlarıyla olmak ve para almamak kaydıyla sanat tarihi-arkeoloji rehberliği yapıyor.
En İyi 2. TED Konuşması:
Talat Kırış: Hayatınızın Kararı
“Hiçbir tercih yaşamımızın önüne geçmemeli, buna kendi kararlarımız da dahil” diyen Prof. Dr. Talat Kırış, kendi deneyimlerinden ve hastalarının hayatından örneklerle hayatımızın kontrolünü elimize almamız için ilham veriyor.
1961 yılında İstanbul’da doğdu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu, Konya Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladı, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı’nda Nöroşirürji Uzmanı oldu, 1999 yılında doçent oldu, 2006 yılında Profesör unvanı aldı. 1995-96 yılları arasında ABD de Barrow Nöroloji Enstitüsünde Beyin Damar Hastalıkları ve Kafa Kaidesi Tümörleri üzerine üst ihtisas yaptı, İstanbul Tıp Fakültesi dışında Sheffield Royal Hallamshire Hospital, Edinburgh Western General Hospital, Kartal Acil Trafik ve İlkyardım Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Alman Hastanesi gibi hastanelerde de hizmet verdi. Türk Nöroşirürji Derneğinin Vasküler Cerrahi, Nöroonkolojik Cerrahi Gruplarının ve Temel Eğitim Kurslarının Başkanlıklarında bulundu, halen aynı derneğin yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Avrupa Nöroşirürji Dernekleri Federasyonu Araştırma Komisyonu üyesidir. 2012 yılından beri Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Başkanıdır. Yerli ve yabancı kaynaklarda 100’e yakın bilimsel makalesi yayınlanan Kırış, ayrıca ingilizce olarak basılmış iki uluslararası kitabın editörüdür. Dr Talat Kırış beyin ve sinir cerrahisi konularında dünyanın önde gelen profesörlerinden biridir. Tıbbi yayınlarıdışında yayınlanmış öykü ve denemeleri vardır, amatör yelkencidir ve Yacht Türkiye Dergisi yazarıdır.
En İyi 1. TED Konuşması:
Ahmet Naç: Sen Atatürksün, Senin Elin Kanar mı?
Klasik bir ilkokul sınıfını alıp harikalar yaratan yeni nesil öğretmen Ahmet Naç, bizi tekrar ilkokul birinci sınıfa götürüyor ve Atatürk’ün hayatını farklı bir bakış açısıyla yeniden anlatıyor. Tarihin en büyük askeri dehalarından sayılan Atatürk’ün asıl mesleğinin öğretmenlik olduğuna inanan Ahmet Naç, ayakta alkışlanan bu konuşmasında onun vizyonunu paylaşmaya çalışan bir öğretmen olarak tüm izleyenleri gururlandırıyor.
Ahmet Naç, 23 Nisan gecesi Manisa’nın Akhisar İlçesi’nin bir köyünde dünyaya geldi. Ne olmak istediğine bir türlü karar veremeyince bütün meslekleri aynı anda yapabileceği tek iş olan öğretmen olmaya karar verdi. Naç, şimdi ise öğrencileriyle birlikte film yıldızı, senarist, yönetmen, ressam, sporcu, tiyatrocu, şair, müzisyen, radyo ve söyleşi yapımcısı, komedyen, moderatör, koordinaör, dekorasyon ustası, tekniker, boyacı, sıvacı ve tasarımcı olarak hayatına devam ediyor. Boş vakitlerinde gözlüğünü ve takım elbisesini çıkarıp pelerinini takarak çocukların süper kahramanı oluyor.
Add comment